historianet.nl

Gewezen klasgenoten van Anne Frank herdenken 90e verjaardag van haar geboorte in "Het Achterhuis"

In het voormalige huis van Anne Frank (Frankfurt am Main, °12.6.1929) in Amsterdam ontvingen twee van haar toenmalige medeleerlingen kinderen uit de 6e klas van de Montessorischool in Amsterdam. Anne liep daar ook school, tot dat van de nazi's niet meer mocht. De twee negentigers, Jacqueline van Maarsen en  Albert Gomes de Mesquita, discussieerden met de kinderen. Ook was een replica gemaakt van de geschenkentafel voor Anne's 13e verjaardag, 77 jaar geleden, onder meer het toen nog lege dagboek dat haar onsterfelijk zou maken. 

De twee bejaarde joodse Nederlanders waren erbij op het feestje voor de 13e verjaardag van Anne Frank. Het partijtje had erg te lijden onder anti-joodse maatregelen. Alleen joodse kinderen konden komen, ze droegen de gele ster en ze mochten niet samen naar een park, zwembad of bioscoop. Jacqueline en Albert vertelden de uitgenodigde kinderen hoe het er in 1942 aan toe ging.   

foto NOS.nl

Het dagboek was het mooiste cadeau

Ondanks alles hadden de gasten 77 jaar geleden toch aardige geschenkjes mee. Onder meer het rood geruite dagboek. Dat vond Anne Frank het fijnste presentje die dag. Ze schreef er haar brieven in aan Kitty, die later de basis vormden voor "Het dagboek van Anne Frank", een van de beroemdste boeken aller tijden. 

foto NOS.nl

Later in 1942 verschansten de 4 leden van de familie Frank en nog 4 joden zich achter een boekenkast in het zogenoemde "Achterhuis". Daar schreef Anne haar dagboek. Op 4 augustus 1944 werden die 8 mensen  ontdekt en naar Duitse concentratiekampen gebracht. Anne stierf aan uitputting en vlektyfus in Bergen-Belsen in februari 1945. Na de Tweede Wereldoorlog evolueerde ze snel tot een symbool van racistische wreedheid, dankzij het dagboek dat haar vader Otto in 1947 uitbracht. 

Brieven van Otto Frank naar Holocaust Museum Washington

Een penvriend van vader Otto Frank schenkt een stapel brieven die hij decennia geleden kreeg aan het Holocaust Memorial Museum in Washington. Het museum gaat de brieven tentoonstellen en digitaliseren. 

vader Otto Frank, foto historianet.nl

Otto Frank overleed in 1980, hij was 91. Tien jaar eerder raakte hij bevriend met Ryan Cooper, nu 73, een antiekhandelaar uit Californië. Otto overleefde als enige lid van de familie Frank de holocaust. Ryan en Otto voerden een drukke correspondentie.  

Ik wil je herinneren aan de vurige wens van Anne in het geval ze het concentratiekamp zou overleven om zich in te zetten voor de mensheid

Otto Frank

Meest gelezen