Videospeler inladen...

Indrukwekkend betoog van presentator Jon Stewart voor zieke 9/11-hulpverleners niet voor niets, Congres keurt wet goed

Het hulpfonds dat de medische kosten dekt van de Amerikaanse hulpverleners die werkten na de aanslagen van 11 september 2001 in New York wordt oneindig verlengd. Dat heeft een commissie van het Amerikaanse Congres beslist. Gisteren hield de presentator en komiek Jon Stewart nog een emotioneel betoog in de commissie met de hulpverleners in zijn rug. "Jullie moeten zich schamen", riep Stewart de Congresleden toe.

Jon Stewart? Stewart is een bekend gezicht in New York, en in de VS in het algemeen. Hij was jaren de gastheer van de Amerikaanse talkshow "The daily show". Af en toe doet hij nog een gastoptreden bij collega Stephen Colbert van de populaire avondshow "The late show". 

"Stewart heeft altijd de kwaliteit gehad dat hij grappen en grollen kon vermengen met onvoorstelbare, bijtende maatschappijkritiek. Hij werd soms meer serieus genomen dan journalisten, omdat zijn kritiek vaak zó scherp en raak was", schetst Amerikakenner Björn Soenens voor ons. "Stewart blijft een invloedrijke stem en is zich als New Yorker blijven inzetten voor de hulpverleners van 9/11. Het is zijn levenswerk."

 (lees voort onder de foto)

Een van de 9/11-hulpverleners die kanker heeft, staat Jon Stewart bij.
2019 Getty Images

De onverschilligheid van de Congresleden is schandalig

Jon Stewart over de aanwezigheid van Congresleden

Stewart trok naar de hoorzitting van het Congres met enkele (zieke) hulpverleners om zijn indrukwekkend betoog kracht bij te zetten. De hoorzitting ging over een wet uit 2001 die voorziet in 7 miljard dollar, voor 40.000 schadeclaims voor gezondheidsproblemen bij hulpverleners van 9/11.

"Die wet is verlengd in 2015, maar het geld is op. Volgend jaar verloopt dat speciaal hulpfonds. Stewart kwam getuigen, eigenlijk smeken, dat die wet zou verlengd worden en dat dat fonds zou worden aangevuld. Stewart noemde het een ware schande dat de hulpverleners 18 jaar na de ramp én na hun 69e chemokuur nog altijd moeten wachten op hun geld. Hij was er ook niet over te spreken dat er weinig Congresleden aanwezig waren", aldus Soenens die de hoorzitting volgde.

"De Congresleden vinden het blijkbaar niet nodig om te komen luisteren, hun onverschilligheid is schandalig", stelde Stewart onomwonden. "De hulpverleners hadden in 2001 vijf seconden nodig om uit te rukken, en jullie zijn na 18 jaar nog altijd aan het palaveren of er genoeg geld in het fonds zit, om mensen te vergoeden die hun leven hebben gegeven voor Amerika!" 

Stewart maakte ook duidelijk dat er wél wetten worden goedgekeurd voor rampen zoals orkanen en overstromingen. "9/11 was een aanval, niet alleen op New York maar op héél Amerika. Die mensen (de hulpverleners, red.) verdienen voor hun onbaatzuchtigheid een Amerikaans antwoord." 

(lees voort onder de foto)

©2019 Consolidated News Photos All Rights Reserved

Het emotionele betoog van Stewart viel duidelijk niet op een koude steen, want de commissie keurde de wet die het hulpfonds moet verlengen unaniem goed. Bovendien heeft het nu geen einddatum meer, het hulpfonds zal dus zolang als nodig blijven bestaan. De wet moet nu wel nog naar het Huis van Afgevaardigden, maar daar zou ze niet meer worden tegengehouden.

Bekijk hieronder Jon Stewart die zijn punt in het Congres maakte:

Videospeler inladen...

Meest gelezen