AFP or licensors

Kandidaat-premier Boris Johnson: "Ik pleit niet voor een no-dealbrexit, maar we moeten ons wel voorbereiden"

Boris Johnson, de grootste kanshebber om de Britse premier Theresa May op te volgen, mikt in de eerste plaats op een brexit met een akkoord met de Europese Unie. Dat heeft hij duidelijk gemaakt tijdens een persmoment waarmee hij zijn campagne voor de leiderschapsverkiezingen bij de Britse Conservatieven heeft afgetrapt.

In totaal zijn 10 leden van de Conservatieve Partij kandidaat om Theresa May op te volgen. Zij stapte op 7 juni op omdat ze er niet in geslaagd is het brexitproces tot een goed einde te brengen. Wie May opvolgt, wordt eind juli ook meteen de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. En zal het hele brexitdossier dus op zijn of haar bord krijgen.

Boris Johnson geldt als een van de grootste kanshebbers om de nieuwe partijleider en premier te worden. Johnson, enkele jaren geleden minister van Buitenlandse Zaken in de regering-May, staat bekend als een harde brexiteer, een grote voorstander dus van de brexit. En het liefst met zo weinig mogelijk toegevingen aan de Europese Unie.

Zo liet hij enkele dagen geleden al verstaan dat wat hem betreft het Verenigd Koninkrijk geen "uitstapvergoeding" zal betalen aan de EU. Die vergoeding zou zo'n dikke 40 miljard euro bedragen. Het gaat om een hele reeks verbintenissen die al zijn aangegaan en waarvoor het VK nog zou moeten betalen.

Johnson wordt dan ook vaak afgeschilderd als een voorstander van een zogenoemde no-dealbrexit, een brexit zonder akkoord met de EU. Toch maakte hij tijdens de start van zijn campagne duidelijk dat hij wel degelijk op een brexit met een akkoord mikt. Maar, zo voegde hij eraan toe, we moeten ons wel voorbereiden op een brexit zónder akkoord.

Hoe dan ook zal het Verenigd Koninkrijk volgens Johnson op 31 oktober - de nieuwe deadline - uit de Unie moeten stappen, akkoord of geen akkoord. Verder uitstel is absoluut uitgesloten, vindt hij. "We zullen nooit resultaten boeken als we de indruk geven dat we het blikje alsmaar verder de straat op willen schoppen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen