België wil komende weken operatie starten om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië

Ons land wil de komende dagen of weken een operatie starten om kinderen van IS-strijders terug te halen uit Syrië. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) na een extra kern. Er is een principeakkoord met de Koerdische autoriteiten, en nu wordt verder onderhandeld, zegt de minister.

Ons land bereidt een missie voor om Belgische kinderen van IS-strijders terug te halen naar België. Daarover is een principeakkoord met de Koerdische autoriteiten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. "Ik hoop dat we de komende dagen of weken met de operatie kunnen starten", aldus minister Reynders. "We proberen dezelfde richting in te slaan als andere landen."

De Belgische regering had twee jaar geleden al gezegd dat het kinderen van IS-strijders jonger dan 10 jaar wou terughalen. Maar het zou de eerste keer zijn dat ons land ook actief dergelijke kinderen terughaalt uit Koerdische kampen in Noord-Syrië. 

Al zeker 21 Belgische kinderen van IS-strijders teruggekeerd

De Koerden vragen al langer aan buitenlandse overheden om hun IS-vrouwen en kinderen weg te halen uit de overvolle kampen en hen zelf op te vangen of te berechten. Eerder deze week zijn ook 12 Franse en 2 Nederlandse kinderen geëvacueerd uit Noord-Syrië en ook Zweden, Noorwegen en Duitsland hebben de afgelopen weken kinderen gerepatrieerd. 

Volgens de meest recente cijfers zijn er op dit moment 60 Belgische minderjarigen van IS-strijders in de Koerdische kampen in Syrië. In het verleden zijn er al zeker 21 kinderen teruggekeerd.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen