Natuurgebied Dommelvallei in Limburg krijgt er 66 hectare bij

De Dommelvallei breidt uit. Er komen 66 hectare bij. Het natuurreservaat dat in de gemeenten Pelt, Hechtel-Eksel, Houthalen-Helchteren en Peer ligt, zal zo in totaal 172 hectare groot zijn.

Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft vandaag bekendgemaakt dat het natuurreservaat Dommelvallei erkend wordt. Er komt niet alleen extra natuurgebied bij, maar Natuurpunt krijgt ook extra financiële middelen om de Dommelvallei te onderhouden en open te stellen.

"Ze krijgen een structurele subsidie voor 27 jaar. Dat is goed voor een nog beter beheer van de Dommelvallei", vertelt minister Van den Heuvel. "Ze kunnen nu ook projectsubsidies aanvragen om het gebied beter toegankelijk te maken en bijvoorbeeld infopanelen te plaatsen. Het beheer wordt dus gemakkelijker." 

Nationaal park

In de Dommelvallei zijn er veel verschillende landschappen en dier- en plantensoorten. Dankzij de erkenning zullen die in de toekomst beter beschermd kunnen worden. Ze dromen er ook van een groot nationaal park. 

"Ik denk dat dat een uitdaging is in heel Vlaanderen", zegt Van den Heuvel. "Er zijn heel wat natuurgebieden die nogal versnipperd zijn en we moeten proberen om die met elkaar te verbinden. Ik ben blij om te horen dat ze er ook hier in Noord-Limburg aan denken om de verschillende natuurplekken beter met elkaar te verbinden. Ik denk dat het belangrijk is om onze natuur op die manier robuuster te maken."

Meest gelezen