Omgewaaide lindeboom van 200 jaar oud wordt kunstwerk

De lindeboom van 200 jaar oud die is omgevallen in Maarkedal, wordt binnenkort overgeplaatst naar Verbeke Foundation. Daar zal de boom te bezichtigen zijn als kunstwerk. Gelukkig, want de boom was nog maar enkele weken voor zijn teloorgang erkend als beschermd monument.

Boomkunstenaar Thijs Van der Linden zal de omgevallen lindeboom uit Maarkedal onderbrengen bij Verbeke Foundation. Dat is een museum in Kemzeke. Afgelopen weekend is de boom van 200 jaar oud omgevallen door een hevige windvlaag. De boom was nog maar pas erkend als beschermd monument.

Oude boom vervoeren

“Wat we precies met de boom gaan doen, is nog niet 100% zeker”, vertelt Thijs Van der Linden. “Maar het is de bedoeling om het omgevallen stuk onder te brengen bij Verbeke Foundation. Hoe we dat transport precies gaan aanpakken moeten we ter plaatse bekijken, maar er zal zeker een grote vrachtwagen aan te pas komen.”

Boomkunstenaar

Thijs Van der Linden is bekend als boomkunstenaar. Maar hij noemt zichzelf liever conservator: “Ik hou erg veel van bomen en zie ze het liefst in hun originele staat. Ook als de bomen in leven zijn, zoek ik een manier om ze te conserveren. Zo maak ik dan bijvoorbeeld een kunstwerk met de blaadjes.”

“Deze lindeboom is jammer genoeg dood en dan zou ik het heel jammer vinden als ze de boom gewoon in stukken zouden zagen. Ik wil dat de boom behouden blijft. De schepen van openbare werken in Maarkedal, Frederik Van Nieuwenhuyze, belde me met de vraag of ik iets met die boom wilde doen. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd omdat het ook uniek is. De etagelinde is erg zeldzaam en die mag niet verloren gaan.”

Vader op zoon

Dat Thijs Van der Linden zich bezighoudt met bomen is niet zo toevallig. “Mijn vader werkt bij onroerend erfgoed en inventariseert bomen”, zegt hij. “Dat heeft me blijkbaar geïnspireerd om hetzelfde te doen, maar dan op artistiek niveau.”

 

 

kasto80

Meest gelezen