Videospeler inladen...

Betoging in Hongkong tegen uitleveringswet loopt uit de hand, politie zet traangas, waterkanonnen en rubberkogels in

In Hongkong is een betoging tegen een omstreden uitleveringswet uit de hand gelopen. Het protest begon vreedzaam, maar toen de demonstranten tot bij de overheidsgebouwen probeerden te geraken, greep de politie in. Een debat over het wetsvoorstel is intussen opnieuw uitgesteld.

In het Chinese autonome gebiedsdeel Hongkong is het al enkele dagen erg onrustig. Aanleiding is een omstreden wetsvoorstel dat bepaalt dat verdachten van ernstige misdrijven voortaan zouden kunnen worden uitgeleverd aan China. Volgens tegenstanders van het voorstel zouden verdachten in China het slachtoffer kunnen worden van willekeur, foltering of gedwongen bekentenissen.

Het wetsvoorstel veroorzaakt bijzonder veel ophef in alle lagen van de bevolking in Hongkong, van studenten tot zakenlui, van mensenrechtengroeperingen tot religieuze groepen. Zij vrezen dat het is ingefluisterd door de Chinese overheid en ertoe zal leiden dat de autonome regio de facto haar zelfbestuur zal verliezen. In hun ogen geeft de wet een vrijbrief aan China om andersdenkenden en activisten op te pakken in Hongkong en vast te zetten in China.

Tegen het wetsvoorstel wordt dan ook al enkele dagen massaal geprotesteerd. Ook vandaag zijn weer tienduizenden mensen op de been. De meesten onder hen zijn jonge mensen, gekleed in het zwart, sommigen met een masker, zoals ze ook de voorbije dagen op straat verschenen. Ze hebben blokkades opgericht en versperren de toegangswegen naar de regeringsgebouwen.

Het protest begon vreedzaam, maar toen demonstranten tot bij de overheidsgebouwen probeerden te geraken, greep de politie in met traangas, waterkanonnen en rubberkogels. De politie probeert de grote groepen demonstranten nu uiteen te drijven. Het hoofd van de politie omschrijft de situatie aan de overheidsgebouwen als "chaotisch", heeft het over een "opstand" en roept de betogers op om het gebied te verlaten. Er zouden al enkele gewonden gevallen zijn, onder wie politieagenten.

Bekijk hieronder de beelden van het protest: 

Videospeler inladen...
AFP or licensors
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bespreking uitgesteld, "maar wet komt er sowieso"

Ook afgelopen weekend werd al betoogd. Toen kwamen naar schatting meer dan een miljoen betogers op straat. Het was een van de grootste betogingen ooit in Hongkong. Daarbij kwam het ook tot rellen en geweld.

Intussen is ook een tweede poging om het wetsvoorstel te bespreken, die voor vandaag gepland stond, uitgesteld. Een eerste poging ging eerder ook niet door, maar "chief executive" Carrie Lam liet toen wel meteen verstaan dat het voorstel er hoe dan ook zal doorkomen. Volgens haar hebben de manifestanten het voorstel verkeerd begrepen en is er geen druk vanuit China.

Of het massale bevolkingsprotest dan niets zal uithalen? "Er is na zondag één aanpassing geweest: de grens om iemand uit te leveren is opgetrokken van misdrijven waar drie jaar cel op staat, naar zeven jaar. Maar Carrie Lam heeft laten weten dat ze gewoon wil doorgaan, en dat kan ook, want de partijen die pro Peking zijn of nauwe banden met China onderhouden, zijn in de meerderheid, en zij willen van geen aanpassen weten", zegt correspondente Eefje Rammeloo.

Onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben al hun bezorgdheid geuit over de situatie in Hongkong.

Beluister het gesprek met correspondente Eefje Rammeloo in "De ochtend":

AFP or licensors
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen