James Arthur Photography

Proximus verontschuldigt zich voor communicatiefout over zendervolgorde

Telecomoperator Proximus heeft sommige klanten in Vlaams-Brabant een brief gestuurd waarin vermeld stond dat de Franstalige zenders voortaan eerst zouden staan in de zendervolgorde. Het gaat om een communicatiefout, zegt Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke. De herschikking van de zenders valt niet overal in goede aarde.

Proximus voert wel wijzigingen door aan de zendervolgorde, maar het is niet zo dat de Franstalige zenders in Vlaamse gemeenten eerst zullen staan. "Dat is niet de bedoeling. Het was een communicatiefout waarvoor we ons verontschuldigen", zegt de woordvoerder. Mochten de Nederlandstalige zenders toch niet eerst staan, adviseert Proximus om de decoder te herstarten.

In de brief leek het ook alsof de regionale zender RingTV niet meer beschikbaar zou zijn, maar ook dat klopt niet. De zender is niet te spreken over de verwarrende communicatie van Proximus en wil de schade verhalen op het telecombedrijf. RingTV "betreurt ten zeerste dat al zijn inspanningen van de voorbije kwarteeuw om zijn rol te spelen in de Vlaamse Rand gehypothekeerd worden door een bedrijf dat ofwel zich niet bewust is van de gevoeligheden in de regio, ofwel er zich niets van aantrekt".

Brussel

In Brussel is er dan weer onvrede omdat regionale zenders ver achteruit worden geschoven in de zenderlijst, zowel langs Franstalige als Nederlandstalige kant. De Franstalige zender BX1 verhuist van 25 naar 160. Een online petitie tegen die beslissing werd al meer dan 1.600 keer ondertekend en Fadila Laanan (PS), minister-president van de Franstalige gemeenschap in Brussel, heeft Proximus om uitleg gevraagd.

Langs Vlaamse kant heeft N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe een brief geschreven naar Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) over de kwestie. "De nieuwe zendernummering is er helaas niet gekomen met oog voor de Brusselaar, en al helemaal niet voor de Brusselse Vlaming", zegt Vanlouwe. "Zo komen de VRT-kanalen nu pas na de internationale zenders zoals Al Jazeera of Maghreb TV." De Vlaams-Brusselse zender Bruzz valt 110 zenders achteruit van 66 naar 176, merkt Vanlouwe ook op.

Criteria

Proximus legt uit dat de zenders volgens drie criteria werden herschikt. Ten eerste werden de HD-zenders vooraan gezet, ten tweede staan de Nederlandstalige en Franstalige zenders niet langer door elkaar en ten derde groepeert Proximus de zenders voortaan per thema: klassiek, internationaal, kinderzenders, entertainment, sport, muziek, regionaal, enzovoort...

Gansbeke wijst er voorts op dat klanten hun regionale zender gemakkelijk kunnen terugvinden via kanaal 10. Een druk op de rode knop op dat kanaal brengt instructies over de regionale zenders tevoorschijn. Er staat ook uitleg over hoe de regionale zender eventueel te verplaatsen naar dat kanaal.

Meest gelezen