Tienbunders Zoutleeuw officieel als natuurreservaat erkend

In Zoutleeuw is natuurgebied Tienbunders officieel erkend als natuurreservaat. Tienbunders is een bosgebied van 65 hectare dat meer dan 100 jaar oud is.

Het bos Tienbunders is relatief intact gebleven en ziet er nog steeds uit zoals in de 18e eeuw. Het bos is nooit kunstmatig bemest en heeft daardoor heel wat specifieke diersoorten en planten zoals de liggende vleugeltjesbloem, bosbessen, koningsvarens en de Blauwe Knoop. Daarnaast kan je ook heel wat broedvogels terug vinden in het bos. 

Erkenning 

Joachim Hergé, de beheerder van het gebied en ook vrijwilliger bij Natuurpunt, is blij dat Tienbunders eindelijk een echt natuurreservaat is. "Dit is echt een oud bos dat we al terug kunnen vinden op kaarten uit de 18de eeuw. We hebben hier heel wat interessante planten en dieren. We zijn dan ook heel blij met deze echte erkenning. We kunnen nu voor het beheer een financiële ondersteuning krijgen van de Vlaamse Overheid. Voor de vrijwilligers is dit ook een morele erkenning voor ons werk en de inspanningen die wij hier leveren. Dit bos is toegankelijk voor wandelaars en mountainbikers. Iedereen is welkom om te komen genieten van deze natuur."

Natuurpunt zorgt al acht jaar voor het domein met een tiental vrijwilligers. Vlaams minister van Milieu Koen Van den Heuvel (CD&V) kwam de officiële erkenning vanmorgen overhandigen.

Meest gelezen