AFP or licensors

Uiterst rechtse fractie in Europees Parlement omgedoopt tot "Identiteit en Democratie"

De uiterst rechtse fractie in het Europees Parlement gaat de komende vijf jaar "Identiteit en Democratie" heten. Dat hebben verscheidene leden bekendgemaakt na de eerste vergadering van de nieuwe fractie. De Italiaan Marco Zanni van de Lega wordt fractieleider.

De uiterst rechtse groep in het halfrond, die de voorbije jaren de naam Europa van Naties en Vrijheid had, is versterkt uit de Europese verkiezingen van eind mei gekomen. Voorheen bundelde de fractie 36 verkozenen uit acht lidstaten, nu zou de groep minstens 73 leden uit negen lidstaten tellen. 

De dragende krachten van de fractie zijn het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen (22 zetels) en, meer dan ooit, de Italiaanse Lega van vicepremier Matteo Salvini, die van zes naar maar liefst 28 zetels is gesprongen. Ook Vlaams Belang won er twee zetels bij en vaardigt voortaan drie parlementsleden af. Daarnaast kon de fractie enkele nieuwe partijen lokken. Zo komt het Duitse AfD met elf verkozenen de rangen vervoegen.

Meest gelezen