UZ Leuven plaatst eerste volledig onzichtbare hoorimplantaat

In het UZ Leuven hebben enkele patiënten voor het eerst een onderhuids hoorimplantaat gekregen. In tegenstelling tot de huidige gehoorsystemen, wordt dat systeem volledig onder de huid geplaatst. Daardoor kunnen patiënten ook ’s nachts horen en het geeft hen meer vrijheid om bijvoorbeeld te sporten of hun beroep uit te oefenen.

Het nieuwe gehoorsysteem wordt volledig, inclusief microfoon en versterker, onder de huid van de schedel geplaatst. De implantatie is millimeterwerk. De eerste patiënten kregen het gehoorapparaat intussen al ingeplant. "Alle implantaties zijn zonder problemen verlopen”, zegt professor Nicolas Verhaert, neus-, keel- en oorarts in UZ Leuven. "Het nieuwe systeem vraagt om complexe oorchirurgie.”

Voordelen

Het systeem is in de eerste plaats bedoeld voor mensen die geen uitwendig gehoorsysteem kunnen krijgen. “Soms kunnen mensen om medische redenen, zoals een te smalle gehoorgang of te veel oorsmeerproductie, geen gewoon gehoortoestel krijgen”, zegt professor Verhaert.

“Daarnaast zijn er praktische redenen. Voor mensen die bijvoorbeeld veel in het stof werken of die intensief sporten is een uitwendig systeem meestal niet handig.” Een bijkomend voordeel is dat het systeem dag en nacht werkt, waardoor mensen bijvoorbeeld hun baby ’s nachts opnieuw horen huilen. Dat het apparaat bovendien langs de buitenkant niet zichtbaar is, is mooi meegenomen.

Nadelen

Omdat de microfoon in het lichaam geïmplanteerd wordt, vangt het systeem ook lichaamsgeluiden op.  In het begin kan dat storend zijn, maar de hersenen passen zich na een tijdje aan en zo verdwijnen de geluiden naar de achtergrond. Een blijvend nadeel is dat dragers niet langer zomaar een MRI-scan kunnen ondergaan. 

Bovendien kunnen alleen patiënten die nog voldoende geluid verwerken zo'n implantaat krijgen. Mensen met heel ernstige vormen van gehoorverlies of doofheid, komen niet in aanmerking. Voor de patiënten die wel in aanmerking komen, is het systeem in België voorlopig nog niet terugbetaald. 

 

Meest gelezen