Bart De Wever (N-VA, links) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang, rechts) bij hun eerste gesprek
Nicolas Maeterlinck

Vlaams Belang is uitgenodigd voor een derde gesprek met Bart De Wever (N-VA)

Vlaams Belang is voor een derde keer uitgenodigd bij N-VA-voorzitter Bart De Wever voor een verkennend gesprek over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Dat bevestigt hun woordvoerder. De laatste weken houdt De Wever gesprekken met verschillende partijen.

Sinds de verkiezingen heeft Bart De Wever als voorzitter van de grootste partij gesprekken met de onderhandelingsteams van verschillende andere partijen. Enkel de PVDA viel af in de tweede ronde. 

Voorlopig blijven de partijen erg discreet over het verloop van die gesprekken. De N-VA zegt te willen kijken hoe ver Vlaams Belang wil gaan om mee te besturen, maar de positie van de N-VA tegenover Vlaams Belang zelf is hoogst onduidelijk.

Zo zei voormalig Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) in "De zevende dag" dat hij zijn partij niet met Vlaams Belang ziet besturen, onder andere door de visie van hun Antwerps kopstuk Filip Dewinter. In "De zondag" zei voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) dan weer dat hij een minderheidskabinet met een andere partij, gesteund door Vlaams Belang vanuit het parlement "niet uitsluit".

Een bestuur van Vlaams Belang en de N-VA samen heeft 5 zetels te kort om een meerderheid te vormen in het Vlaams Parlement. Alle andere partijen sluiten momenteel een bestuur met Vlaams Belang uit. 

 Ik denk dat N-VA zelf ook niet met Vlaams Belang wil regeren

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca moeten er geen te grote gevolgen worden gekoppeld aan de uitnodiging. "N-VA wil hiermee nogmaals tonen dat het wil luisteren naar de Vlaming, maar ik blijf ervan overtuigd dat het niet echt de bedoeling is om Vlaams Belang aan boord te halen", zegt hij.

"Het is ook een zinloze discussie, omdat CD&V en Open VLD niet bereid worden gevonden om mee te stappen. Ik denk bovendien dat N-VA zelf ook niet met Vlaams Belang wil regeren. De partij zou daarmee haar argument verliezen dat een stem voor Vlaams Belang een verloren stem is."

Gedoogsteun?

Chris Janssens, die voor Vlaams Belang met formateur Bart De Wever onderhandelt, gaat niet mee in de analyse dat de N-VA'er tijd aan het rekken zou zijn. "Het is wel een feit dat er nog geen enkele regeringsvorming in een definitieve plooi is gevallen, behalve in Brussel, dus is het logisch dat iedereen nog even naar iedereen blijft kijken."

Janssens kan nog niet inschatten wat De Wever wil bereiken in de derde ronde van de formatie. "In de tweede gespreksronde hebben wij onze voorstellen op tafel gelegd. Ik kan nog niet beoordelen in welke mate daar een positieve evaluatie van gemaakt is."

Het Vlaams Parlementslid rekent nog steeds op een plaats in de regering. "We zijn de tweede grootste fractie in het parlement, we gaan dus voor een volwaardige regeringsdeelname. Een scenario waarin we slechts gedoogsteun zouden leveren, geniet niet onze voorkeur."

Bekijk hier welke coalities mogelijk zijn om een nieuwe Vlaamse regering te vormen: 

In het federaal parlement vindt volgende week donderdag 20 juni de installatievergadering plaats, waar de nieuwe parlementsleden de eed zullen afleggen. De vergadering wordt uitzonderlijk voorgezeten door Patrick Dewael (Open VLD), omdat die al het langst in het parlement zit. Hij wordt geflankeerd door de twee jongste Kamerleden, Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) en Mélissa Hanus (PS). 

Meest gelezen