Videospeler inladen...

Kan ik mijn ouders ten laste nemen? En moet ik huurinkomsten aangeven? 9 lezersvragen over de belastingen beantwoord

Nog wat kopzorgen over uw belastingaangifte? Om u te helpen, trokken wij Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, in de studio. Hij beantwoordde vandaag een hele rist vragen. Wij maakten daarvan voor u deze selectie.

1. Lieve: "Als je 2 effectenrekeningen hebt bij 2 banken, samen goed voor nog geen 15.000 euro, moet je dat dan aangeven?"

"Ja, het bedrag dat op die effectenrekeningen staat, doet er niet toe", zegt Francis Adyns. "U moet die rekeningen aangeven." Dat kan trouwens bij code 1.072 of 2.072, helemaal op het einde van deel 1 van de aangifte.

2. Bart: "Als je twee verschillende bijberoepen hebt, kan je dan kosten van het ene aftrekken van de inkomsten van het andere?"

"De facto gebeurt dat wel", zegt Adyns. "Want twee bijberoepen uit dezelfde categorie worden uiteindelijk onder dezelfde rubriek aangegeven en dus samengevoegd." Wel belangrijk is dat u een aparte boekhouding bijhoudt van beide activiteiten.

3. Benoit: "Moet je een buitenlandse rekening aangeven, ook al staat daar 0 euro op?"

Zeker, zegt Adyns. "De aangifte is verplicht ongeacht het bedrag."

4. Michel: "Je laat je belastingbrief invullen door de boekhouder, maar die maakt toch fouten: wie is dan aansprakelijk?"

"Altijd uzelf, de belastingplichtige", zegt Adyns

5. Annick: "Ik ben gescheiden met co-ouderschap en de kinderen staan bij mij ingeschreven. Maar op de aangifte staat 2 kinderen ten laste. Is dat correct? En kan ik het geld inbrengen dat ik stort op de gezamenlijke kindrekening?

"De regel is dat de kinderen ten laste zijn van de persoon bij wie de kinderen verblijven." Maar fiscaal co-ouderschap bestaat ook. "In dat geval kan het voordeel van de verhoogde belastingvrije som worden gedeeld met de andere ouder." Dat moet bij de codes 1.034 en 1.036 gebeuren.

Een van de voorwaarden is daar dat er geen onderhoudsuitkeringen worden betaald. "En dat beantwoordt ook de tweede vraag: het geld dat u stort op een kindrekening kan niet in mindering worden gebracht."

6. Carine: "Kan ik mijn bejaarde ouders, die al een paar jaar bij mij wonen, ten laste nemen? Enkel mijn vader heeft een pensioen."

Dat kan, bevestigt Adyns, "maar ze moeten onder de netto-bestaansmiddelen blijven. Voor pensioenen wordt tot 26.300 euro niet in rekening gebracht. Wat er dan nog overblijft, mag niet hoger liggen dan 3.270 euro."

7. Tsjerk: "Ik verhuur een studio aan een privépersoon. Moet ik die huurinkomsten aangeven?"

Nee, die huurinkomsten moet u niet aangeven, enkel het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen van de studio.

8. André: "Zijn inkomsten uit Airbnb belastbaar?"

Ja, in 3 categorieën: voor 48 procent als onroerend inkomen, voor 32 procent als roerend inkomen en voor 20 procent als beroepsinkomen. Airbnb valt als deelplatform voor de fiscus niet onder de "deeleconomie".

9. Hugo: "Wij hebben een huisje in Frankrijk dat niet verhuurd wordt. De valeur locative brute bedraagt 1.763 euro. Wij betalen in Frankrijk 552 euro taxe d'habitation en 466 euro taxe foncière. Wat moeten wij invullen op de belastingaangifte?"

Het belastbare inkomen is de huurwaarde, verminderd met de buitenlandse belastingen op die inkomsten, zegt Adyns. U moet dus de "taxe foncière" aftrekken van de "valeur locative". Dat is in dit geval dus 1.297 euro. 

Herbekijk hieronder de VRT NWS Live: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen