Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Stephanie Gardner

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Stephanie Gardner, 35 jaar, uit Bangor, Pennsylvania.

Ze is 35, maar heeft al hard geleefd. Maak kennis met Stephanie Gardner uit Bangor, Pennsylvania. Ik ontmoet haar tijdens de lunch in een diner in New Jersey, na een reportage bij een lokale producent van barbecuetoestellen die met ons spreekt over de handelsoorlog met China.

Het restaurant heet Uncle Buck’s Diner. Stephanie serveert er elke dag eten en drinken voor de locals. Eigenlijk wou ze lerares worden, maar die droom kwam nooit uit: ze kreeg al vrij jong haar eerste kind en maakte haar studie daarom nooit af. Het leven dwarsboomde haar plannen. Intussen heeft ze vier kinderen, drie jongens en een meisje. Ze betaalt nog altijd studieschulden af.

Elke dag hoort ze in de diner verhalen over leven en dood. Mensen luchten hun hart tijdens het verorberen van een bord spek met eieren. Zelf heeft ze ook haar verhaal: dat ze gelukkig is dat ze een man heeft die een goede baan heeft, waardoor ze een fatsoenlijk leven kan leiden.

Maar haar huwelijk gaat door een dalletje, en daar heeft ze zorgen over, zegt ze. Stephanie’s verhaal is het verhaal van een doodgewone Amerikaan die zich door het leven ploetert, met vallen en opstaan. Je moet vooral bereid zijn om hard te werken, dan kom je er wel, zegt ze. Op de overheid moet je niet rekenen. Oog in oog met Stephanie Gardner.

Bekijk hieronder het gesprek met Stephanie Gardner:

Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen