Belga

Vijf jongeren uit Luik schuldig aan moord op 18-jarige jongen met mentale beperking

Na een proces van vijf weken, heeft de assisenjury in Luik vijf jongeren schuldig verklaard aan de moord en foltering van Valentin Vermeesch. In 2017 mishandelden ze een nacht lang de 18-jarige jongen uit Hoei met een lichte mentale beperking. Uiteindelijk werd Valentin Vermeesch, nog levend en met de handen achter de rug gebonden, in de Maas gegooid.  Maandag wordt gepleit over de strafmaat.

In de nacht van 26 op 27 maart 2017 werd de 18-jarige Valentin Vermeesch vermoord. Na urenlang vernederd, mishandeld en misbruikt te zijn, werd hij met de handen achter de rug gebonden in de Maas gegooid. Hij stierf uiteindelijk door verdrinking. De vijf verdachten, op het moment van de feiten tussen de 16 en 21 jaar oud, zijn nu schuldig bevonden aan moord, foltering, ontvoering en onmenselijke behandeling. Vier van hen zijn ook schuldig aan verkrachting. Over de straffen wordt maandag pas gepleit. De vijf jongeren riskeren levenslange opsluiting.

Wat is er die nacht gebeurd?

Valentin Vermeesch, een jongen van 18 met een lichte mentale beperking, ging op de avond van 26 maart 2017 langs op het appartement van een van de beschuldigden. Hij dacht er een fijne avond met vrienden van te maken. In de loop van de avond en nacht zouden in totaal vijf mensen naar het appartement komen om de jongen te mishandelen. 

De avond begon met alcohol en drugs. Ook Valentin Vermeesch werd verplicht mee te doen. Daarna werd hij uitgescholden, geslagen en gedwongen tot seksuele handelingen. De jongen verloor daarbij regelmatig het bewustzijn. 

Op de tablet van een van de beschuldigden werden later filmpjes teruggevonden waarop te horen is hoe de vijf Valentin Vermeesch martelen, uitschelden en vernederen. Ondertussen roept de jongen om hulp.

Het was al diep in de nacht toen de beschuldigden met Valentin naar de rand van de Maas trokken. "We moesten hem ofwel doden, ofwel ergens achterlaten", zei een van de beschuldigden daarover op het proces. Wie Valentin Vermeesch uiteindelijk in de rivier heeft geduwd, is nog steeds niet duidelijk. Daarvoor wijzen de beschuldigden allemaal naar elkaar. De jongen is uiteindelijk gestorven door verdrinking, met zijn handen achter zijn rug gebonden.

Pas meer dan twee weken later werd het lichaam van Valentin Vermeesch gevonden. 

Meest gelezen