AFP or licensors

Boris Johnson uitgesproken favoriet na eerste ronde voor opvolging Britse premier Theresa May

Zopas hebben de Britse Conservatieve parlementsleden een eerste verkiezingsronde gehouden voor de opvolging van Theresa May als partijleider en premier van het Verenigd Koninkrijk. Boris Johnson haalt als enige meer dan 100 stemmen en steekt met kop en schouders boven zijn uitdagers uit. 

Na een geheime stemming hebben de Britse Conservatieve parlementsleden beslist wie er doorgaat naar een volgende stemronde. De kandidaat moest minstens 17 stemmen achter zijn of haar naam krijgen.

De uitslag is duidelijk een overwinning voor oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die haalt 114 van de 313 stemmen.  Huidig minister van Buitenlands Zaken Jeremy Hunt volgt ver achter hem met 43 stemmen, derde is Michael Gove met 37 stemmen.  

Ook Dominic Raab,  Sajid Javid en Rory Stewart gaan door naar de volgende ronde. De volgende Britse premier wordt zeker geen vrouw. Zowel Andrea Leadsom als Esther McVey vallen af, net als Mark Harper. 

De volgende ronde vindt plaats op 18 juni. Dan moeten de zeven overgebleven kandidaten de steun krijgen van minstens 33 partijleden in het parlement. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder Lia Van Bekhoven in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen