HBO

Canvas zendt in april 2020 spraakmakende reeks "Chernobyl" uit

Canvas heeft de uitzendrechten verworven van de ophefmakende vijfdelige HBO-reeks "Chernobyl". De reeks wordt vanaf april 2020 uitgezonden op Canvas, net in de periode waarin de ramp plaatsvond (26 april).

Met een score van 9.7 op 10 kreeg de historische fictiereeks over de beruchte kernramp in Tsjernobyl (1986) de hoogste waardering ooit op de toonaangevende Internet Movie Database. Ook de internationale pers is laaiend enthousiast over de serie.

Het is absoluut de meest beklijvende, de meest bejubelde televisiereeks van het moment
Olivier Goris, netmanager Canvas

Netmanager Olivier Goris is er trots op dat Canvas andermaal kan uitpakken met een internationale topproductie: “De allerbeste documentaires en series van vandaag, absolute topkwaliteit en belangrijke verhalen die er echt toe doen, dát wil Canvas brengen. Ik ben dan ook super blij dat we na "Leaving Neverland", "Big little lies", "My brilliant friend" en "The handmaid’s tale" nu ook het indrukwekkende "Chernobyl" kunnen aanbieden op Canvas. Het is absoluut de meest beklijvende, de meest bejubelde televisiereeks van het moment.”

Dat de reeks pas in april volgend jaar op Canvas te zien is, komt omdat Telenet het eerste uitzendrecht heeft gekocht van HBO. Het komt wel mooi uit dat de reeks in de periode van de ramp (26 april 1986) kan worden uitgezonden.

"Chernobyl" vertelt het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale in toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne, de rampzalige gevolgen ervan voor de omgeving en de omwonenden, en de race tegen de tijd van brandweer en technici om mensen te redden en erger te voorkomen. Maar ze toont ook hoe de Sovjetautoriteiten probeerden de ware oorzaken van de ramp te verdoezelen en hoe één man bleef vechten om ze aan het licht te brengen.  

De reeks wordt alom geprezen om haar intense vertolkingen, de realistische en accurate sfeerschepping en algemene  productiekwaliteiten, maar vooral ook om de ontmaskering van de manier waarop de overheden de waarheid probeerden te verhullen. Recensenten zien daarin parallellen met de hedendaagse problematiek van "fake news". Het is dan ook typerend dat de serie in Rusland zelf in die hoek wordt geduwd door regeringsgezinde media.

De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Jared Harris ("Mad Men", "The Crown", "The Expanse"), Stellan Skarsgård ("Breaking the Waves", "The Hunt for Red October", "Good Will Hunting"), Emily Watson ("Breaking the Waves", "Hilary and Jackie") en Paul Ritter ("Quantum of Solace", "Vera", "The Hollow Crown").

Lees verder onder de foto.

Scenarist Craig Mazin baseerde zich onder meer op de getuigenissen van de inwoners van Pripyat (de nu verlaten spookstad nabij Tsjernobyl), zoals die werden opgetekend door de Wit-Russische Nobelprijswinnares literatuur Svetlana Aleksijevitsj in haar boek "Wij houden van Tsjernobyl".

Bekijk hieronder de trailer.

Meest gelezen