De Leie in Gent is properder dan enkele jaren geleden en er zit weer meer vis in: palingen, baarzen en brasems

De Leie in Gent is properder dan enkele jaren terug. In het water zitten palingen, baarzen en brasems. "Maar het kan nog beter", zegt Alain Dillen van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) aan Radio 2 Oost-Vlaanderen.

De waterkwaliteit van de Leie in de binnenstad van Gent is beter dan de voorbije jaren. Dat blijkt uit onderzoek van het Agentschap Natuur en Bos. "Hier in de Gentse binnenwateren leven onder meer palingen, baarzen, karpers en brasems, en nog veel andere soorten", zegt Dillen van het ANB. "En dat wijst op een verbetering van de kwaliteit van het water."

"Er moet nog veel verbeteren"

Er zwemt dus duidelijk meer vis in Gent: "Dat is al goed, maar er moet nog veel verbeteren. De Gentse binnenstad heeft nood aan meer vegetatie, planten dus, waar de vissen hun eitjes kunnen leggen, en waar jonge visjes zich kunnen verschuilen. We werken daaraan, maar evident is het niet. De waterlopen hebben verschillende functies, en die moeten we verenigen met wat nodig is."

De fameuze "eilandjes" die her en der in Gent liggen kunnen helpen. "Maar ook echte moerasvegetaties die aan de oever verbonden zijn. Die werken echt, en dat hebben we écht meer nodig."

Sensibiliserend voor jongeren

Leerlingen van enkele basisscholen kregen uitleg over de waterkwaliteit en over het visbestand. "Vandaag leren we scholieren wat er allemaal leeft in de binnenwateren. Dat is vrij onbekend, want je ziet dat niet direct. Het werkt ook sensibiliserend; ze leren over de paling en over de problemen die de paling ondervindt in zijn levenscyclus. Voor die jongeren is dat heel leuk, want het is een heel andere manier om hen iets bij te brengen."

Het agentschap hangt op verschillende plaatsen fuiken om vissen te vangen. Zo zien ze wat er allemaal in het water zwemt, en dat blijkt dus een aangename verrassing te zijn. Na het vangen gooien ze het merendeel van de vangst gewoon terug in het water.

kasto80

Meest gelezen