Oppositieleider Fayulu beschuldigt Tshisekedi en Kabila ervan de rechtsstaat "vermoord" te hebben

De Congolese president Félix Tshisekedi én zijn voorganger, Joseph Kabila, hebben zich schuldig gemaakt aan het "vermoorden van de rechtsstaat" in Congo. Dat zegt oppositiepoliticus Martin Fayulu, een dag nadat het Grondwettelijk Hof de verkiezing van 23 oppositieparlementsleden ongeldig heeft verklaard. 

"Tshisekedi en Kabila hebben de rechtsstaat vermoord door van corruptie het enige echte loon te maken van rechter en magistraat", zo spreekt Fayulu in een videoboodschap. Tot nader order worden "de parlementaire activiteiten van alle parlementsleden van Lamuka (de groep partijen die Fayulu steunen) opgeschort. "Het Grondwettelijk Hof verklaarde de verkiezing van de 23 parlementsleden die al aan het zetelen waren, ongeldig. Ze moeten hun plaats afstaan aan politici die Kabila steunen.

Het is de eerste keer dat Fayulu zulke sterke bewoordingen gebruikt over Tshisekedi en Kabila. Hij zei te spreken "in naam van alle leiders" van Lamuka. Het gaat dan om Moïse Katumbi, die op 20 mei terugkeerde naar Congo uit ballingschap en en oud-vicepresident Jean-Pierre Bemba. Bemba kondigde op Twitter aan dat hij op 23 juni terugkeert naar Kinshasa. Op zondag 30 juni, de verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid, plant Fayulu "grootscheepse manifestaties" in heel Congo.


Aanhangers Felix Tshisekedi. Foto : anonieme bron

Bovendien lijkt het in Congo ook te rommelen tussen de aanhangers van Kabila en Tshisekedi. Gisteren betoogden ruim 300 jonge aanhangers van Kabila tegen het geweld van een aantal aanhangers van Tshisekedi. Begin deze week zou in Lubumbashi de zetel van Kabila's partij, de PPRD, geplunderd zijn door aanhangers van Tshisekedi's partij, de UDPS.
"We waarschuwen de militanten van de UDPS over deze barbarij", aldus Papy Mpungu, voorzitter van de PPRD-jongerenafdeling. "Ze moeten onze coalitie respecteren. Als ze dat niet doen, dan zijn we bereid een einde te maken aan de samenwerking."

Aanhangers Felix Tshisekedi. Foto : anonieme bron

Ze moeten onze coalitie respecteren. Als ze dat niet doen, dan zijn we bereid een einde te maken aan de samenwerking

Papy Mpungu, voorzitter van de PPRD-jongerenafdeling

Een drietal weken geleden slaagden Kabila en Tshisekedi er eindelijk in een premier aan te stellen, maar over de vorming van de rest van de regering is nog altijd geen akkoord gevonden. Er gaan ook stemmen op dat de huidige president en zijn voorganger Kabila na de presidentsverkiezingen van eind vorig jaar een deal sloten. Zo zou ondanks de grote overwinning van Fayulu, Tshisekedi toch president worden en Kabila een ruime meerderheid krijgen in het nationale parlement en de provinciale assemblees.

Foto: anonieme bron

Meest gelezen