Geen IJssculpturenfestival en ijspiste op de Markt meer in Brugge: "We gaan op zoek naar duurzame activiteiten"

In Brugge komen er volgende winter geen ijssculpturenfestival en geen ijspiste meer op de Markt. De stad vindt die attracties niet langer verantwoord door de klimaatopwarming. Maar voor de organisator van het festival is dat een ijskoude douche. "Het IJssculpturenfestival is helemaal niet zo schadelijk voor het milieu", zegt hij. Er komt wel een kunstijspiste aan het Minnewater.

Volgens organisator Alexander Deman verbruikt het ijssculpturenfestival niet meer energie dan een restaurant of supermarkt. "Het is niet zo schadelijk voor het milieu", zegt hij. "Het IJssculpturenfestival in Brugge was het meest bezochte evenement van het land, met 150.000 à 200.000 bezoekers. Voor deze winter hadden we ook een fantastisch thema. Het was de première van "Frozen 2", de film die eind november wereldwijd uitkomt. Het is doodjammer."

Je zal in Brugge wel nog kunnen schaatsen komende winter. Er komt een kunstijspiste aan het Minnewater. De stad zal trouwens voor alle winteractiviteiten nagaan of ze niet te schadelijk zijn voor het klimaat. "Dat gaan we doen met een winterkompas, een soort van puntensysteem", zegt burgemeester Dirk De fauw. "Activiteiten die veel energie opslorpen, krijgen heel weinig punten. We gaan echt op zoek naar vernieuwende, duurzame activiteiten."

Meest gelezen