Grootste zonnepark van de Benelux geopend in Lommel: 303.000 zonnepanelen op een oppervlakte van 200 voetbalvelden

In Lommel in het noorden van Limburg is het grootste zonnepark van de Benelux geopend. Het Kristal Solar Park telt 303.000 fotovoltaïsche panelen en beslaat een oppervlakte van 200 voetbalvelden. Alles samen goed voor een vermogen van 100 megawatt aan elektriciteit.

U hebt misschien zonnepanelen op uw dak liggen. Op een gemiddelde Belgische gezinswoning zijn dat er een twintigtal. In de industrie loopt dat aantal hoger op. Vandaag is in Lommel het grootste zonnepanelenpark van de Benelux geopend met 303.000 panelen.  ENGIE Fabricom installeerde het zonnepark en zal het ook de komende 15 jaar onderhouden.

Door het gebruik van hernieuwbare energie vergroenen we ons productieproces

Guido Janssen van Nyrstar

Met 100 megawatt is het vermogen van het megazonnepark nog altijd 10 keer kleiner dan dat van een kerncentrale, maar het zal wel voldoende stroom kunnen leveren aan het bedrijf Nyrstar om de zinkproductie drastisch groener te maken. De nieuwe installatie zal naar verwachting 85.000 MWh per jaar produceren, het equivalent van een jaarlijks verbruik van bijna 25.000 gezinnen. Dat zou dan een jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 30.000 ton vermijden.

"Via een directe lijn tussen het zonnepark en onze technische installaties zal onze zinksmelter alle elektriciteit van de zonnepanelen afnemen", zegt Guido Janssen van Nyrstar aan VRT NWS. "Door het gebruik van hernieuwbare energie vergroenen we ons productieproces."

Lees verder onder de dronebeelden van de installatie:

Videospeler inladen...

Kwart Vlaamse ambitie voor 2019

Bedrijven die zich later vestigen op het bedrijventerrein Kristalpark III kunnen ook een aansluiting op het zonnepark aanvragen. Op die manier zal er stapsgewijs minder stroom naar Nyrstar gaan en meer elektriciteit naar nieuwe bedrijven op de site.

Kristal Solar Park realiseert 25 procent van de Vlaamse ambitie voor zonnepanelen voor 2019

Tom Vanham van de Limburgse Reconversiemaatschappij

Naast het bedrijf Nyrstar hebben ook de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM en de stad Lommel in het project geïnvesteerd. "Kristal Solar Park past perfect in onze eigen klimaatdoelstellingen én realiseert 25 procent van de Vlaamse ambitie inzake zonnepanelen voor 2019", zegt Tom Vanham van de LRM aan VRT NWS.

Natuurpunt had aanvankelijk ernstige bezwaren tegen de aanleg van het park omdat het de habitat van de lentevuurspin zou vernietigen. Maar de LRM en Natuurpunt vonden een compromis door vlakbij een groot industrieterrein voor de natuur te reserveren. Natuurpunt kocht zelf bijna 50 hectare industriegebied en doopte het om tot het "insectengebied Balimheide".

Meest gelezen