Honderden kilo's rotte peren gedumpt in Kortenaken

In natuurgebied Heibos, op de grens van Linter en Kortenaken, heeft iemand honderden kilo's peren gedumpt. Vermoedelijk gaat het om overschotten van een fruitbedrijf uit de buurt. Natuurpunt Oost-Brabant heeft een klacht ingediend bij de politie.

Jaak Geebelen, de conservator van natuurgebied Heibos, is niet te spreken over het afval dat een lokale fruitteler zou gedumpt hebben in een erkend natuurgebied. Onlangs deed Jaak een inspectieronde door het natuurgebied, toen hij plotseling een grote berg peren ontdekte. “De paar honderden kilo’s rottende peren verstoren de bosbodem”, vertelt de boze conservator aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Dit zijn hele oude, kwetsbare bossen. Bovendien heeft de fruitteler in kwestie een tractor gebruikt om de peren te dumpen, waardoor er nu sporen van wel 40 cm diep in het bos zijn."

Voedselverspilling

Jaak maakt zich niet alleen zorgen over de aangetaste bodem van het bos, maar ook over de voedselverspilling. "Dit zijn wellicht peren die niet verkocht geraken als gevolg van het Europese landbouwbeleid. Er zijn een aantal fruitboeren die hun onverkocht fruit gratis uitdelen, aan de voedselbanken bijvoorbeeld. De overheid en de fruitsector moeten misschien nog eens samenzitten om een oplossing te vinden voor het probleem", vindt Jaak.

Meest gelezen