Is dit de stem van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo?

Een stukje tekst uit een Mexicaans radio-archief is mogelijk de enige overgebleven opname van de stem van schilderes Frida Kahlo. We kennen haar bizarre doeken, haar kleurige kleren en haar beroemde "unibrow", maar haar stem was tot nu toe een mysterie.

Helemaal zeker is het nog niet, maar het was wel de Mexicaanse minister van Cultuur Alejandra Frausto die de wereld op een persconferentie kond deed dat er een opname was gevonden in de archieven van Alvaro Galvez y Fuentes, een grote radioster in de jaren 50.  En dat op die klankband mogelijk de stem van de in Mexico en in de rest van de wereld beroemde kunstenares Frida Kahlo te horen is.

Er zijn foto's van haar bekend, met de fameuze aan elkaar gegroeide wenkbrauwen die ook opduiken in haar zelfportretten op doek, maar haar stem was verloren gegaan. Of toch niet?

Luister hier naar de opname, met Engelse vertaling van The Guardian:

De stem op de band leest een tekst die Frida Kahlo in 1949 schreef ter gelegenheid van de 50e verjaardag van haar man, schilder Diego Rivera, waarin ze hem portretteert als “een groot kind, met een vriendelijk gezicht en een trieste blik”.  De stem klinkt melodieus en dat spoort met wat de Franse fotografe Gisèle Freund ooit schreef: “Frida rookt, lacht en praat met een warme en melodieuze stem”.

Een dochter van Diego Rivera zou de stem al hebben herkend, en voorts is ook al uitgevlooid dat de opname niet in een studio gebeurde en dat de spreekster geen professional is: ze ademt te diep en ze lispelt een beetje.

Er waren totnutoe geen geluidsopnames gevonden van Frida Kahlo. "Haar stem is een groot raadsel en het voorwerp van een permanente zoektocht”, zei de directeur van het grootste geluidsarchief in Mexico. Nu gaan experts dieper graven in het archief Alvaro Galvez y Fuentes en ook elders, om uit te maken of het echt Frida Kahlo zelf was die deze tekst insprak.

Lees verder onder de foto:

Frida Kahlo (1907-1954) was een surrealistische kunstenares die vaak uit haar eigen ervaringen putte. Als achttienjarige overleefde ze een zwaar busongeluk. Ze was levenslang gehandicapt en kon geen kinderen krijgen. Ook haar huwelijk met Diego Rivera, zelf een beroemde schepper van muurschilderingen, was turbulent. Haar schilderijen zijn vaak zelfportretten in vrolijke kleuren met een tragische ondertoon.

In 2002 werd een film over haar leven en werk gemaakt, met actrice Salma Hayek in de hoofdrol. 

Bekijk hier de trailer:

Meest gelezen