Videospeler inladen...

Jambon (N-VA) kritisch voor "irrealistische toverformules" in "populistisch" programma van Vlaams Belang

N-VA-kopstuk Jan Jambon stelt zich vragen bij de geloofwaardigheid van het programma van Vlaams Belang. "De formules zijn nogal populistisch en ik denk niet dat ze zullen werken", zegt Jambon in "Terzake". "Maar het zou te gemakkelijk zijn om ze terug in de oppositie te duwen, want dan kunnen ze verder met irrealistische toverformules kiezers trachten te lokken." Daarom wil het N-VA-kopstuk bekijken of het mogelijk is om een akkoord met de partij te maken. 

N-VA-voorzitter Bart De Wever neemt in Vlaanderen de taak van formateur op zich. Hij had al twee gesprekken met Vlaams Belang, de grote winnaar van de verkiezingen. De extreemrechtse partij mag nog een derde keer aanschuiven, al zijn beide partijen discreet over de agenda.

Toveren

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelt zich intussen vragen bij de geloofwaardigheid van het Vlaams Belang-programma. De partij pleit onder meer voor een immigratiestop van 10 jaar en het stopzetten van de solidariteitsbijdragen aan Wallonië. "Vlaams Belang heeft een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer, maar ik denk dat de formules nogal populistisch zijn en dat ze niet zullen werken", aldus Jambon.

Vlaams Belang heeft een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer, maar ik denk dat de formules nogal populistisch zijn en dat ze niet zullen werken

Jan Jambon, voormalig vicepremier voor N-VA

Overigens verklaart Jambon het succes van Vlaams Belang niet door hun sociaal-economisch programma. Met voorstellen zoals een pensioen op 65 bevindt Vlaams Belang zich meer in het centrum, maar Jambon ziet daar geen reden in om het economisch programma van N-VA bij te sturen: "De koers van onze partij is centrum-rechts", zegt hij. 

Akkoord

Jambon vindt het anderzijds wel belangrijk om met de partij te praten. "Het zou te gemakkelijk zijn om ze 'd'office' terug in de oppositie te duwen zodat ze verder met irrealistische toverformules kiezers kunnen trachten te lokken", zegt hij. "We moeten kijken of we met Vlaams Belang akkoorden zouden kunnen maken, zodat ze kunnen aantonen of hun formules al dan niet werken", klinkt het ."Zo zijn ze zelf ook verplicht om verantwoordelijkheid te nemen in plaats van te bombarderen vanuit de marge."

We moeten kijken of we met Vlaams Belang akkoorden zouden kunnen maken, zodat ze kunnen aantonen of hun formules al dan niet werken

Jan Jambon, voormalig vicepremier voor N-VA

Hoe dat akkoord eruit moet zien, is nog erg onduidelijk. N-VA en Vlaams Belang hebben in Vlaanderen geen meerderheid, en hebben voor een eventuele regering samen dus een derde partner nodig. De andere partijen hebben echter al laten weten dat ze dat niet willen. "Er moet dan inderdaad een derde partner bij komen. Dat zijn moeilijke gesprekken en ik zal ze nu ook niet nog moeilijker maken", zegt Jambon daarover.

Een andere mogelijkheid is een bestuur dat geen meerderheid heeft. N-VA zou dan kunnen besturen met een tweede partij, maar met gedoogsteun van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. "Ik sluit dat niet uit", zei voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) daar al over in "De zondag". 

Bekijk hier welke coalities mogelijk zijn om een Vlaamse regering te vormen: 

Herbekijk hier ook de volledige reportage uit "Terzake": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen