Jonge Leuvense starters stellen projecten voor: van limonade tot duikcentrum

Van donderdag 13 juni tot en met zondag 16 juni stellen 20 jonge Leuvense ondernemers in het stadhuis hun nieuwe producten en diensten voor. Het BAAS-project is een initiatief van de stad waarbij jongeren ondersteund worden om hun businessidee uit te rollen.

Het BAAS-project is een initiatief van MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van de stad Leuven. Het is een ondernemerstraject voor jongeren ouder dan 18 jaar, waarbij ze in groep of individueel ondersteund worden om hun business(idee) verder uit te rollen.

Na een groepsfase van twee maanden in het najaar van 2018, waarvoor meer dan 120 jongeren zich inschreven, werden 20 BAAS’ers geselecteerd die individueel verder werden begeleid. Vanaf donderdag stellen ze hun nieuwe producten en diensten voor. Die gaan van plantaardige voeding over make-up voor slechtzienden tot het aanleggen van tuinen.

Herbruikbare lunchverpakkingen

Anneleen Buyle (28) is al jaren gepassioneerd door textiel en maakt met re.fold herbruikbare lunchverpakkingen. Ze probeert zo oplossingen aan te reiken om verspilling tegen te gaan. De wikkels zijn handig en compact, gemaakt van waterafstotend en voedselveilig materiaal. Ze zijn eenvoudig in gebruik, makkelijk schoon te vegen en handig als tafelmatje.

"Omdat we ecologische en sociaal verantwoorde producten willen maken, stellen we hoge eisen voor onze materiaalkeuze en willen we op termijn samenwerken met sociale maatwerkbedrijven in eigen land", zegt Anneleen aan Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Duikcentrum

Louise Haaker is 23 jaar, verliefd op duiken en in 2007 begonnen bij een duikclub waar ze van jongs af aan enorm veel kansen kreeg. Samen met de club groeide ook Louise mee.

Daarom besliste ze afgelopen jaar om samen met haar collega’s de stap te zetten om duikclub Dolphin Buddy's om te dopen tot een fris duikcentrum waar letterlijk iedereen terecht kan voor initiatieduiken en duikcursussen. En ook voor materiaalonderhoud, aankoopadvies en persluchtvullingen ben je meer dan welkom. Louise wil in de toekomst van haar hobby haar beroep maken.

Naaien voor goede doel

Lien Uten (25) is hét gezicht achter 'Fair and Square', een vzw die armoede wil bestrijden door vorming en werkgelegenheid samen te brengen met mensen met een extreem laag inkomen.

Het verhaal van Fair and Square speelt zich af in India waar Lien samen met een lokale NGO werkt met zigeunervrouwen en vrouwen die gemarginaliseerd zijn door hun maatschappij. In een gezellig naaiatelier, dat begin dit jaar opende, maken diezelfde vrouwen bedrukte bio-katoenen zakken waarvoor ze een degelijke naaiopleiding en vooral een eerlijk loon krijgen.

Die 'tote- en stringbags' worden nadien verkocht. Zo snel als kan keert Lien terug naar India om er ter plekke te werken aan de groei van het project. Zo hoopt ze binnen een jaar 20 vrouwen voltijds en op een menswaardige manier aan het werk krijgen.

Wie de andere projecten wil ontdekken kan nog tot zondag 16 juni terecht in het Stadhuis, bij MijnLeuven in de Naamsestraat 3B in Leuven.

Meest gelezen