Foto: Richard Van der Vieren

Prachtig weerfenomeen aan de hemel voor de nachtraven of vroege vogels: lichtende nachtwolken 

Nachtraven en vroege vogels hebben vannacht in ons land en Nederland een prachtig weerfenomeen kunnen aanschouwen: de lichtende nachtwolken. Op sociale media worden er heel wat foto's van het fenomeen gedeeld.

Afgelopen nacht waren er in ons land en - vooral in - Nederland lichtende nachtwolken te zien. En dat betekent: heel wat foto's van het mooie schouwspel op sociale media. 

Lees verder onder de afbeeldingen: 

In Dadizele, in West-Vlaanderen waren de nachtwolken goed te zien. 

Weerman Frank Deboosere tweette deze foto uit Lochristi.

En ook op verschillende plaatsen in Nederland waren de lichtende nachtwolken goed zichtbaar.

Wat? Lichtende nachtwolken?

Maar wat zijn die lichtende nachtwolken nu precies? Het is een zeldzaam fenomeen, dat alleen in deze tijd van het jaar - tussen eind mei en midden juli - te zien is. Lichtende nachtwolken zijn wolken die zeer hoog in de atmosfeer hangen. Of zoals weerman Frank Deboosere het op zijn website uitlegt: "Wolken die in een hogere divisie spelen en zich op ongeveer 80 kilometer hoogte bevinden".

Wanneer de zon niet té diep onder de horizon zakt - zo tussen eind mei en midden juli, worden de wolken daardoor nog een tijdlang verlicht door de zon, zelfs nadat die al ondergegaan is. De wolken hebben een opvallende zilverwitte kleur, in plaats van grijs en grauw. Het lijkt dan alsof de wolken licht geven in het donker. 

"Het is jaren geleden dat ze zo duidelijk zichtbaar waren", vertelt weerman Marc Van den Broeck bij Radio 2. "Lichtende nachtwolken zijn zeer zeldzaam en kan je bij helder weer in het noorden zien." 

Op twitter maakte een gebruiker ook een timelapse van de wolken in de Betuwe, in Nederland 

Meest gelezen