Belga

Lid Franse adel veroordeeld tot 4 jaar cel voor oplichting

Een vijftiger die tientallen mensen heeft opgelicht door niet-bestaande vakantiewoningen te verhuren, is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar. De man, lid van een van de oudste adellijke families van Frankrijk, rijfde op die manier meer dan 63.000 euro binnen. Hij zat momenteel al een celstraf van 8 jaar uit voor gelijkaardige feiten.

Samen met zijn echtgenote verhuurde de man vanuit Kraainem via tweedehandswebsites een onbestaande vakantiewoning. In totaal maakten hij en zijn vrouw 92 slachtoffers, waarvan er 58 een voorschot betaalden. De man slaagde er makkelijk in het vertrouwen van zijn slachtoffers te winnen. Zo werden er volledige contracten opgesteld en kregen de huurders zelfs een handleiding om het alarmsysteem te bedienen. Nadien kregen ze zelfs sleutels van het zogezegde vakantiehuis opgestuurd met de post.

Eens de slachtoffers hadden betaald, werd het geld doorgesluisd naar verschillende rekeningen in het buitenland. Een groot deel van de buit, meer dan 43.000 euro, werd door zijn schoonzus afgehaald. Zij werd daarvoor veroordeeld tot een effectieve celstraf van 20 maanden.

De hoofdbeklaagde kreeg 4 jaar cel. Zijn echtgenote werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden met uitstel. De Fransman zit momenteel in ons land een straf van 8 jaar uit voor zware feiten van oplichting in het Groothertogdom Luxemburg. Daar maakte hij 7 miljoen euro winst door investeerders woekerwinsten te beloven met niet-bestaande beleggingen. 

Meest gelezen