Mechelen pakt leegstand in centrum opnieuw aan door eigenaars van leegstaande panden zwaarder te belasten

Eigenaars van leegstaande winkelpanden in het centrum van Mechelen gaan veel zwaarder belast worden dan nu het geval is. Op die manier hoopt de stad de leegstand in het kerngebied terug te dringen. Tegelijkertijd zal de stad samen met de eigenaars zoeken naar een geschikte invulling van het pand.

Mechelen doet het niet zo slecht als het op leegstaande winkels aankomt, één op de tien panden in het stadscentrum staat leeg. Toch wil de stad alert blijven, onder meer door de leegstandsbelasting te verhogen. Zo'n belasting is er nu ook al, maar volgens economieschepen Greet Geypen (Open VLD) schrikt die nog niet genoeg af.

"Enerzijds moeten wij 12 maanden wachten voor we een leegstandstaks mogen heffen, dat is wettelijk vastgelegd. We kunnen daar niets aan veranderen, ook al vinden we 12 maanden wel heel lang, zeker voor panden op de Bruul of de IJzerenleen. Maar we gaan de belasting wel drie keer duurder maken, want we merken dat het bedrag dat nu betaald moet worden niet genoeg impact heeft om eigenaars aan te manen om hun pand snel te verhuren", zegt Geypen aan Radio 2 Antwerpen.

Huurprijzen te hoog

Eén van de oorzaken van de leegstand is de hoge huurprijs. Een vrouw die een pand huurt in de Bruul, betaalt daarvoor 7.000 euro per maand. Zij denkt te weten waarom het zo duur is om te huren in het centrum. "Er zijn eigenaars in Mechelen die heel veel panden bezitten. Maar als ze 10 van die panden goedkoper verhuren, dan moeten ze dat met de 50 andere ook doen. En dat zullen ze nooit doen. Dan hebben ze liever dat er tien panden leeg blijven staan, en dat ze de rest heel duur kunnen verhuren." Dat probeert de stad nu te "bestraffen" door de verhoging van de leegstandsbelasting. 

Screening

Daarnaast zal het handelscentrum ook elke week gescreend worden. Leegstaande panden kunnen zo sneller opgemerkt worden. Daarop zal de stad samen met de eigenaar op zoek gaan naar een nieuwe invulling. "Want met leegstand is niemand gebaat, ook de eigenaar niet", besluit Geypen.

Meest gelezen