Middeleeuws melaatsendorp ontdekt in Sint-Jan in Ieper

In Sint-Jan bij Ieper is een middeleeuws melaatsendorp ontdekt, vlakbij de kerk. De omwalling van dat dorp ligt maar 20 cm onder de grond. Archeologen zijn al sinds eind april opgravingen aan het doen op de site. In totaal vonden ze al 40 skeletten van lepralijders uit dat dorp.

De leprozerie van Sint-Jan in Ieper was een van de grootste van de streek. "Dat melaatsendorp is uitgegroeid tot het belangrijkste van de streek", zegt archeologe Sofie Vanhoutte aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Alle leprozen van Kortrijk, Ieper en Oudenaarde moesten zich hier komen presenteren, want het was een voorrecht om er te wonen. Daarom moest je ook gekeurd worden."

Parochie Sint-Jan

De parochie Sint-Jan bij Ieper is volledig ontstaan uit dat melaatsendorp. "Want voor die leprozerie was er in Sint-Jan nog niets", zegt Vanhoutte. "Sint-Jan is ontstaan uit het melaatsendorp en niet omgekeerd."

Meest gelezen