Nationaal Park Hoge Kempen voorlopig geen werelderfgoed

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat het Nationaal Park Hoge Kempen erkend wordt als UNESCO-Werelderfgoed. De stuurgroep heeft het dossier voor de erkenning zelf teruggetrokken na negatief advies van de experten.

In 2010 heeft de Vlaamse overheid het Nationaal Park Hoge Kempen en de omliggende mijnsites voorgedragen als kandidaat voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Regionaal Landschap Kempen en Maasland heeft toen een dossier gemaakt voor de erkenning, maar nu is er dus beslist om dat dossier terug te trekken.

"De experten geven het comité de raad om de Hoge Kempen niet op te nemen in de werelderfgoedlijst", vertelt projectleider Johan Van Den Bosch aan Radio 2 Limburg. "Zij gaan ervan uit dat de uitzonderlijke waarde, waar wij ons op beroepen, onvoldoende bewezen is. Het is niet duidelijk wat dan wel had moeten gebeuren om uitzonderlijk te zijn. Het is nu aan ons om dat verder te bekijken."

Definitieve afwijzing voorkomen

Toch geven ze bij het Nationaal Park de hoop nog niet op. Het dossier is nu precies teruggetrokken om een definitieve afwijzing te voorkomen en kan later misschien opnieuw worden ingediend. "Door het dossier vrijwillig terug te trekken, krijg je de kans om met de experten in dialoog te treden en te horen wat de echte redenen waren", zegt Van Den Bosch. "Was er iets dat anders of beter had gekund? Het is nu aan ons om dat samen met de Vlaamse overheid te onderzoeken."

Uniek natuurgebied

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek natuurgebied van meer dan 5.700 hectare bos en heide. Het strekt zich uit over de gemeenten Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Zutendaal, Lanaken, Genk en As. In de toekomst wordt het gebied nog verder uitgebreid. In Maasmechelen en Genk liggen aan de rand van dit natuurgebied ook nog mijnsites en tuinwijken. "Precies in die combinatie schuilt de waarde van het gebied", volgens Johan Van Den Bosch, projectleider van het nationaal park.

Nationaal Park Hoge Kempen

Meest gelezen