Paul Magnette (PS): "Huidige federale regering uitbreiden met socialisten en groenen voor 1 jaar"

PS-kopstuk Paul Magnette wil de huidige federale regering, zonder N-VA, uitbreiden met de socialisten en de groenen om te vermijden dat het land in een crisis belandt. Dat heeft hij gezegd op de RTBF.  Deze tijdelijke regering zou een jaar de dringende zaken kunnen afhandelen, terwijl er gezocht wordt naar een definitieve oplossing. 

Na het vertrek van de N-VA uit de regering heeft die regering in lopende zaken geen meerderheid meer in het parlement om mogelijke crisissen zoals een harde brexit of een ontsporende begroting het hoofd te bieden. De informateurs Vande Lanotte en Reynders blijven ijverig contacten leggen met het oog op de vorming van een nieuwe federale regering, maar de politieke situatie zit nog altijd muurvast. Een mogelijke oplossing zou het samengaan van de grootste twee partijen, PS en N-VA kunnen zijn, maar beide partijen hadden al voor de verkiezingen gezegd niet met elkaar te willen regeren. 

Toch had PS-voorzitter Elio Di Rupo vanmorgen laten verstaan dat er eventueel met de N-VA gepraat kon worden over de vorming van een federale regering, maar Magnette zegt dat daar absoluut geen sprake van kan zijn. "De N-VA is niet incontournable."

Videospeler inladen...

Om een crisis te vermijden wil Magnette de huidige regering daarom uitbreiden met de socialistische en de groene familie. Die zou dan een meerderheid hebben in het parlement en de dringende zaken kunnen aanpakken. 

"Wij willen geen tijd verliezen door te spreken met de N-VA en de oorzaak te zijn van een lange politieke crisis in België", zegt Magnette in "Terzake". "Wij weten dat de vorming van een regering moeilijk zal zijn, maar er zijn een aantal mogelijkheden zonder Vlaams Belang  en zonder de N-VA, eventueel ook zonder de PS."

"Het vormen van een tijdelijke regering kan een oplossing zijn. Wij hebben dat tien jaar geleden al eens gedaan. Er is een klimaatcrisis,  een sociale crisis en een financiële crisis. Het vormen van een tijdelijke regering kan daarvoor een oplossing bieden", aldus Magnette.

"Wij willen er alles aan doen om een politieke crisis te vermijden en te vermijden dat we nieuwe verkiezingen moeten houden", zegt Magnette. Hij heeft over zijn voorstel nog geen contact gehad met de Vlaamse partijen, maar volgens hem moet iedereen proberen zijn beste ideeën naar voor te brengen om een oplossing te vinden. 

Bekijk hieronder het hele gesprek met Magnette in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen