Federale gerechtelijke politie: "Mexico zendt zijn zonen uit voor de productie van crystal meth in Europa"

Vorige week is in Wuustwezel een groot lab gevonden voor de productie van methamfetamine, beter bekend als crystal meth. Het is het eerste lab van die omvang in ons land en opvallend: bij de opgepakte verdachten zitten enkele Mexicanen. En dat laatste blijkt geen alleenstaand geval. "Het is een evolutie die we kort op de bal proberen op te volgen", legt commissaris Marc Vancoillie, het hoofd van de dienst drugsproductie van de federale gerechtelijke politie uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

In de Verenigde Staten is het al langer een grote problematiek. Jaarlijks overlijden er in het land duizenden mensen aan (de gevolgen van) het gebruik van crystal meth. Ons land is tot nog toe vrij goed gespaard gebleven van de zeer destructieve drug. Veel mensen kennen het vooral uit de televisieserie "Breaking bad" van enkele jaren geleden.

Crystal meth, of methamfetamine zoals het officieel heet, is een zeer verslavende drug. "Het geeft je een enorme boost en roes, maar pleegt echt roofbouw op je lichaam", legt Vancoilllie uit. "Het kan qua productie vergeleken worden met andere synthetische drugs zoals amfetamine (red., speed)."

Crystal meth kan qua productie vergeleken worden met andere synthetische drugs zoals amfetamine

Tot nog toe is het een vrij zeldzame vondst in ons land. "Vorig jaar hebben we sporen gevonden van een productie in Vorselaar en van een opslagplaats van chemicaliën die zouden kunnen gebruikt zijn, maar dat blijven eenmalige feiten. Dus niet om te zeggen dat we met een grote problematiek zitten", legt de commissaris uit.

Vorige week is een eerste grote productiesite gevonden in ons land. "Een bijna industrieel groot lab voor de productie van crystal meth", zegt Vancoillie. Daarbij werd een internationaal gezelschap opgepakt. "Drie Mexicanen, een Colombiaan, twee Nederlanders en een Belg. Zeer verontrustend." Recent is in Nederland een drugslab opgerold op een binnenschip en ook daar waren Mexicanen betrokken.

"Mexico zendt zijn zonen uit voor de productie van meth hier in Europa", zegt Vancoillie daarover. "Het is een evolutie die ons verontrust en die we nauwgezet opvolgen met onze Nederlandse collega's en Europol. We moeten kort op de bal spelen." De commissaris vermoedt dat Mexicaanse kartels nieuwe markten proberen aan te boren in Europa. "Let wel, dit is een veronderstelling die we nog niet hard kunnen maken."

Beluister hieronder het volledige gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen