Proximus trekt de stekker uit Skynet, welke 5 websites van weleer zijn er nog verdwenen?

Telecomoperator Proximus heeft vandaag aangekondigd dat het zijn portaalwebsite Skynet zal opdoeken. Skynet ontstond in 1995 en groeide uit tot één van de populairste sites van het land. Voor Proximus is die tijd nu voorbij. Mensen die vanaf 1 juli naar Skynet surfen, worden doorverwezen naar proximuspickx.be. Welke populaire websites van weleer zijn er nog verdwenen? Een overzicht. 

Skynet - de naam doet denken aan de actiefilm Terminator uit de jaren 90 - is een portaalwebsite waar je van alles terugvindt. Was je op zoek naar een tweedehands auto of het nieuws van de dag, dan moest je naar een portaalwebsite zoals Skynet of Advalvas surfen. 

“Skynet was succesvol omdat het van alles aanbood. Onze ‘verticals’ of categorieën waren zeer uiteenlopend”, zegt Bert Marievoet. Marievoet werkte in het begin van de jaren 2000 twee jaar lang voor Skynet. “Het nieuws op de site was gewoon een samenvatting van wat persagentschap Belga bracht. De mensen die artikels schreven waren hoegenaamd geen journalisten.” Volgens Marievoet was Skynet ook succesvol omdat elke klant van Belgacom een emailadres van Skynet cadeau kreeg. Om in te loggen moest je naar skynet.be surfen. Zo kreeg de website telkens nieuwe bezoekers bij. 

Maar Skynet is dus niet de enige grote naam uit een niet zo ver internetverleden die er de brui aan gaf.

1. Advalvas

Advalvas was in de jaren 90 bijzonder populair. Maar in tegenstelling tot Skynet, had Advalvas geen groot bedrijf zoals Belgacom achter zich. “Dit zag je ook in de manier waarop de site werd gerangschikt. Advalvas had ook geen grote adverteerders zoals Skynet en MSN (een website van Microsoft, red.)” zegt Marievoet. Portaalwebsites zoals Advalvas en Skynet zijn volgens Marievoet nu minder populair omdat sites nu meer gespecialiseerd zijn. "Wil je nieuws dan kan je naar VRTNWS.be of HLN.be surfen. Wil je weten hoe je een recept moet klaarmaken, dan surf je gewoon naar YouTube. En als je kledij wil kopen, kan je naar de site van de winkel surfen", legt Marievoet uit. Wie vandaag naar advalvas.be surft krijgt een rudimentaire website met nieuwsartikels te zien. 

2. Ask Jeeves

Bij de jongeren is Ask Jeeves – nu Ask.com - een illustere onbekende, maar de zoekmachine was in de jaren 90 een belangrijke concurrent van Google. Ask Jeeves werd genoemd naar Jeeves, de fictieve butler uit de boeken van P.G. Wodehouse. Volgens de ontwikkelaars van Ask Jeeves moest de website een 'butler' zijn, die op al jouw vragen kon antwoorden. Maar dat was buiten Google gerekend. Terwijl Ask Jeeves van de ene overname in de andere sukkelde, groeide Google tot de internetgigant die we vandaag kennen. Google werd ook populair omdat smartphones met het Android-besturingssysteem standaard verkocht worden met de zoekmachine van Google.  

3. Kapaza

Ook een site die tot de annalen van het internet behoort is Kapaza. De Belgische zoekertjeswebsite werd in 2003 opgericht. Op Kapaza kon je van alles kwijt. Auto’s, meubels, kledij en speelgoed. Mensen die tweedehands spullen zochten, vonden op Kapaza hun gading. De site kende 10 jaar geleden hoogdagen. Lezers van computermagazine Clickx verkozen Kapaza in 2008 en 2009 zelfs tot zoekertjeswebsite van het jaar. Maar het succes van concurrent 2dehands.be maakte het voor Kapaza moeilijk om het hoofd boven water te houden. Op 13 mei 2017 kondigde de site aan dat het ermee ging stoppen. Kapaza werd uiteindelijk overgenomen door 2ehands, die zelf in handen is van de Amerikaanse internetreus ebay. 

4. Myspace

Ook de Amerikaanse Myspace was één van de eerste sociale media websites. De site werd in 2003 opgericht en had in 2006 100 miljoen gebruikers. Twee jaar later, in 2008, werd Myspace, net zoals Netlog, voorbij gestoken door Facebook. Maar de ellende voor het bedrijf komt pas jaren later. In 2016 werden de gegevens van 360 miljoen Myspace-gebruikers ontvreemd en aangeboden op het internet. In mei van dit jaar maakte het bedrijf bekend dat de data van van zo'n 50 miljoen gebruikers verdwenen zijn bij een verhuis van gegevens tussen computerservers.

5. Netlog

Netlog kan beschouwd worden als de voorloper van Facebook. De site werd in 2006, 2 jaar na Facebook, opgericht.  Netlog was hier in Europa heel populair en had op zijn hoogtepunt in 2013 106 miljoen accounts in 40 talen. Het bedrijf achter Netlog was gevestigd in Gent en had 40 medewerkers. Net zoals Ask Jeeves moest Netlog tegen een snel groeiend Amerikaans internetbedrijf opboksen.

In 2011 was de groei van Facebook niet te stuiten en stak het bedrijf van Zuckerberg Netlog in Europa voorbij. Facebook bleef maar groeien, en het aantal gebruikers van Netlog bleef maar zakken. Uiteindelijk besliste Massive Media, het bedrijf achter Netlog, in 2014 om de website op te doeken. Alle accounts werden overgeheveld naar de nieuwe website Twoo.

Benieuwd hoe het met de makers van Netlog gesteld is? Bekijk het hieronder:

Meest gelezen