Videospeler inladen...

PS stuurt communicatie bij na kleine opening richting N-VA: "We wensen niet met hen te besturen"

PS-voorzitter Elio Di Rupo leek vanmorgen de deur voor N-VA op een kier te zetten. "We willen geen institutionele hervorming", zei Di Rupo. Maar laat de N-VA die voorstellen varen, dan "hebben we een heel ander universum", klonk het. Meteen daarna stuurt Di Rupo die communicatie bij: "We wensen niet met hen te besturen", tweet de voorzitter. 

"We willen een regering vormen die geen institutionele hervormingen moet aanpakken", zei voorzitter van de PS Elio Di Rupo vanmorgen in Matin Première bij RTBF. Hij herhaalt daarmee dat zijn partij het confederalisme van N-VA - met meer zelfstandigheid voor Vlaanderen en Wallonië - niet ziet zitten. Maar als de N-VA die voorstellen laat varen, dan "hebben we een heel ander universum", klonk het. Daarmee ontstond voor het eerst een kleine opening tussen de twee partijen, want tot nu toe sloten ze elkaar duidelijk uit. Meteen daarna stuurt Di Rupo die communicatie bij. "We wensen niet met hen te besturen", tweet de voorzitter. 

Door de uiteenlopende stembusuitslag in Vlaanderen en Wallonië is het moeilijk om een federale regering te vormen waar een meerderheid van de burgers in beide landsdelen zich in kunnen vinden. N-VA waarschuwde al dat een regering die geen meerderheid in Vlaanderen achter zich heeft, "een majeur probleem" zou zijn. Of de twee grootste partijen van Vlaanderen en Wallonië nu samen aan tafel worden gevraagd, is aan de informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A), zegt Di Rupo. 

Bekijk hier welke coalities mogelijk zijn om een federale regering te vormen: 

"Deur voor PTB staat open"

In Wallonië heeft de PS als grootste partij de leiding over de vorming van een nieuwe Waalse regering. Net als in Vlaanderen wordt de partij geconfronteerd met het succes van de partijen aan het uiterste van het politieke spectrum. In Wallonië is dat de uiterst linkse PTB/PVDA, de Partij van de Arbeid. Gisteren ging PTB niet meer in op de uitnodiging van de PS voor een derde gesprek, naar eigen zeggen omdat de PS met hun voeten speelt. 

"Onaanvaardbaar", noemt Di Rupo dat, die de houding van de partij vergelijkt met een stalinistisch regime dat de wil van de kiezer niet respecteert. PS wil nog altijd een "zo progressief mogelijke regering" vormen in Wallonië, wat een coalitie tussen PS, Ecolo en PTB/PVDA betekent. "De poort naar de PTB staat open", zegt Di Rupo vanmorgen. Ook een minderheidsregering met Ecolo, gesteund door een derde partij vanuit het Waals Parlement, is een optie, zegt de voorzitter, want met de Franstalige groenen ziet hij "veel overlap". 

Waals kopstuk van PTB/PVDA Raoul Hedebouw stelt zich vragen bij die houding van Di Rupo. "Het is moeilijk om te geloven dat Di Rupo nog oprecht is als hij de deur wil openlaten voor PTB, om dan te spreken van een oorlogsretoriek vergelijkbaar met het "politburo". En om vlak daarna N-VA niet meer uit te sluiten nadat hij heeft gezegd dat hij 'nooit met de N-VA' wil besturen", tweet Hedebouw. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen