Videospeler inladen...

Europese uiterst rechtse fractie heet voortaan Identity & Democracy, Annemans: "Fractie is in elk geval versterkt"

De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement -  waartoe ook Vlaams Belang behoort - krijgt een nieuwe naam:  Identity and Democracy (ID). De fractie telt 73 parlementsleden uit 9 partijen, waaronder de Italiaanse Lega van Matteo Salvini en het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen. 

Salvini wilde alle anti-Europese krachten in het Europees Parlement verenigen in een grote eurosceptische fractie door de zijne uit te breiden maar dat is niet gelukt. Het Duitse Alternative für Deutschland is voorlopig de enige grote partij die zich aansluit bij ID.

De Brexit Party van Nigel Farage maakt geen deel uit van de nieuwe fractie, net zoals Forum voor Democratie van Thierry Baudet in Nederland. Volgens Gerolf Annemans van Vlaams Belang was het nooit de bedoeling om een grote eurosceptische fractie te vormen. “Dat heeft nooit op de agenda gestaan. De linkse kant heeft dat gebruikt om te zeggen dat we Europa zouden vernietigen. Op de duur werden ons 180 zetels toegedicht, dat hebben wij zelf nooit beweerd.”

Annemans erkent wel dat hij en zijn partij de plannen van Salvini steunden. “Hij is onder meer bij de Hongaarse premier Orban geweest (die nu deel uitmaakt van de Europese Volkspartij) en bij de Poolse regeringspartij PiS maar die bleken allemaal hun eigen agenda te hebben. Wij zijn als fractie in elk geval versterkt en zullen zien wat de toekomst brengt.” Annemans wil over de fracties heen blijven samenwerken “met mensen als Orban om de ideeën waar we voor staan vooruit te stuwen. We zullen ook zien of Farage er in slaagt om zijn eigen fractie te vormen. Lukt dat niet, dan staat de deur bij ons nog altijd open.”

"Als we nu niet in de regering belanden, dan is het over 5 jaar"

In eigen land kreeg Vlaams Belang gisteren een uitnodiging van Vlaams formateur Bart De Wever om een derde keer op gesprek te gaan. Annemans zegt dat ze loyaal zullen luisteren en aan de kiezers willen laten zien dat ze meer zijn dan een roeperspartij. We zijn in staat om te regeren als het zou moeten." Volgens Annemans is de tendens naar rechts en Vlaams niet tegen te houden. "Als we nu niet in de regering belanden, is het over vijf jaar."  

De kritiek op onder anderen Filip Dewinter is onaanvaardbaar, vindt Annemans. "Als het hen ernstig is om met ons te praten, hebben ze geen uitspraken te doen over onze partijleden. Filip Dewinter was lijsttrekker voor het Vlaams parlement en zal dus een belangrijke rol spelen als er over een regeringsdeelname gesproken wordt."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen