Interesse in het oude liefdesnestje van de Queen op Malta? En prins William en koningin Mathilde uit hun comfortzone

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De geliefde Villa Guardamangia van de Queen staat te koop. Voor 6 miljoen euro kan de statige residentie op Malta van u zijn. Kroonprinses Victoria is een laatste keer gaan hiken in de 25 provincies die Zweden rijk is. De Britse prins William en onze koningin Mathilde vertoefden deze week tussen de boeren en boerinnen. En in Japan blijkt gewezen keizerin Michiko last te hebben van een hartklep. 

De "thuis" van de Queen op Malta te koop

De voormalige residentie van de Britse koningin Elizabeth II op Malta staat te koop. Het gaat om Villa Guardamangia, gelegen in een van de uithoeken van hoofdstad Valletta. De Queen woonde er van 1949 tot 1951 toen ze als prille twintiger net getrouwd was met prins Philip.

De statige Villa Guardamangia op Malta.
2015 Getty Images

Malta bezoeken is altijd speciaal voor mij. Ik herinner me de gelukkige dagen toen ik met prins Philip net getrouwd was

De jonge Philip bouwt een carrière bij de marine uit. Hij verdient respect door te dienen in de Tweede Wereldoorlog en schopt het tot luitenant-commandant. Na de oorlog wordt hij gestationeerd in Malta en Elizabeth volgt hem. Daar is de toekomstige Queen gewoon "marinevrouw" en kent er een gelukkige, onbezonnen tijd. "Happy times", zoals ze het zelf omschreef bij een bezoek aan Malta in 2015.

Het zag er begin jaren 50 ook niet naar uit dat Elizabeth meteen op de troon zou belanden: haar geliefde vader, koning George, was een gedreven vijftiger. Er leek geen wolkje aan de lucht. Wat kon Elizabeth weten dat George in 1953 al zou sterven in zijn slaap. Ze wordt op 25-jarige leeftijd gekroond tot koningin en dat impliceert dat Philip zijn job moet opgeven.      

Elizabeth en Philip onbezonnen in de tuinen van Villa Guardamangia.
AP1949

Villa Guardamangia werd gehuurd door een oom van Philip. Het statige gebouw bestaat sinds 1900 en barst van de authentieke architecturale elementen met hoge plafonds, stallen en kamers voor gasten en bedienden. De afgelopen jaren rolde de luxueuze residentie over de tongen, want het gebouw is in verval.

Vraag is: wie zal het kopen? Sommige Maltezers vinden dat de regering de villa zou moeten aankopen én renoveren, anderen zien het liever in handen van privé-eigenaars. Wie interesse heeft, vindt hier de details over de villa van de vastgoedmakelaar. Vraagprijs is om en bij de 6 miljoen euro.

Kroonprinses Victoria twee jaar lang op stap

De Zweedse kroonprinses Victoria heeft haar "hike-tournee" na twee jaar afgerond. Victoria wandelde door de 25 provincies die Zweden rijk is. Niet alleen om te ervaren hoe divers de landschappen zijn, maar tegelijkertijd ook om de Zweden er zelf attent op te maken. Met haar initiatief wilde ze de waarde van het buitenleven promoten en mensen aanzetten om te bewegen.

"Ik heb het privilege gehad om met duizenden mensen te stappen in de 25 provincies. Ik heb pelgrimroutes gevolgd, gehiket door bossen, gewandeld door weilanden en in steden. Ik heb geskied in de bergen,  gepeddeld op rivieren en gefietst op stranden", vertelde Victoria bij haar laatste stop, in Dalarna.

Bekijk hieronder de beelden van een sportieve Victoria:    

In Dalarna kreeg de kroonprinses (links op de foto) het gezelschap van haar schoonzus, Sofia (rechts op de foto), de echtgenote van prins Carl Philip. Sofia Hellqvist groeide op in de regio en haar jongste zoontje Gabriel Carl Walther heeft de titel van hertog van Dalarna.  

Kungahuset/sociale media

Koningin Mathilde tussen de landbouwsters

Koningin Mathilde heeft deze week enkele landbouwsters in Limburg een hart onder de riem gestoken. Zij wilde meer weten over de rol van de vrouw in die specifieke sector. Voor Mathilde haar rondleiding in Heers begon, maakte ze even de tijd om de opgedaagde fans te begroeten.

Het bezoek kwam er op vraag van de Boerenbond én de koningin zelf. De landbouw is overwegend een mannelijke sector: in 2016 was slechts 13,6 procent (2.689) van de bedrijfsleiders in de landbouw een vrouw. Daarnaast waren er ruim 6.600 vrouwen actief als meewerkende echtgenote. 

Mathilde tast toe en keurt goed. "Lekker", klonk het.
Belga Images

Het bezoek van de koningin startte in Heers op het bedrijf van Annick Strauven, waar vrouwen al verschillende generaties meedraaien. Dochter Lenka studeert dit jaar af als leerkracht lager onderwijs, maar wil graag haar ouders opvolgen. "Ik besloot te studeren omdat het slecht ging in de landbouw, maar ik ben later zeker bereid om erin te stappen", zegt Lenka. "Maar mijn ouders zijn nog niet zo oud, dus ik wil hen de kans geven om verder te doen." 

Ook de vriend van Lenka heeft thuis een akkerbouwbedrijf. Dat vormt volgens haar een belangrijke factor om in de landbouw te stappen. "Ik ben er altijd in opgegroeid, dus het hangt af van persoon tot persoon", vertelt Lenka. "Je hebt ook een partner nodig die erin meegaat. Dat zie ik bij mijn ouders, die elkaar ondersteunen."

In Lummen bezocht koningin Mathilde groente- en fruitkwekers Inge Zeeuws, Gert Reijnders en hun drie kinderen. Zij zijn een voorbeeld van hoe ook land- en tuinbouwers marktgericht ondernemen. Zij startten in 1995 met een tomatenbedrijf, maar Inge had nood aan een nieuwe uitdaging en begon in 2009 met een kiwibesplantage. Doordat het tomatenbedrijf enkele jaren later niet meer rendabel bleek, schakelden ze over naar aardbeien.

De koe trok zich niets aan van enige etiquette.
Belga Images

Mathilde was onder de indruk van het vrij intensieve leven op de boerderij waarbij landbouwers dag en nacht, en elk weekend paraat staan. In de koeienstal had Mathilde een koe op het oog die duidelijk niet nerveus werd bij zoveel media-aandacht. Integendeel, de koe toonde een beetje té veel interesse in de fleurige rok van onze koningin en beet erin, waarop een lijfwacht vliegensvlug tussenkwam. Geen erg: Mathilde kon er welgemeend om lachen, maar koos toch snel het hazenpad.

Bekijk hieronder de beelden van koningin Mathilde in Limburg (rond 1 min. 48 staat het gezelschap in de koeienstal): 

Videospeler inladen...

Prins William, "de herder"

Ook de hertog en hertogin van Cambridge, prins William en Kate Middleton, trokken erop uit bij de boeren en veetelers in het graafschap Cumbria, in het noordwesten van Engeland. De boeren en veetelers spraken hun grote bezorgheid uit over de brexit (de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, red.) die de export en subsidies zou kelderen.

Naast toerisme vormt landbouw een belangrijke bron van inkomsten in het graafschap. Of om het met een van de woorden van de landbouwers te zeggen: "Ik was eerlijk gezegd verrast dat er boeren zijn geweest die stemden vóór de brexit. Dat lijkt op kalkoenen die voorstander zijn van Kerstmis." Waarop William en Kate knikten. 

Boeren die stemmen vóór de brexit? Dat lijkt op kalkoenen die voorstander zijn van Kerstmis

AFP

William en Kate staken op de boerderij ook de handen uit de mouwen. De prins en de hertogin waagden zich aan het scheren van schapen, althans ze waagden zich aan één exemplaar en dat ging behoorlijk vlot (zie video hieronder). "Een verborgen talent", schreef de Britse pers zelfs over William. 

Videospeler inladen...

De Britse prins Andrew, de broer van prins Charles en de oom van prins William, liet zich deze week ook uit over de brexit. Hij ziet geen probleem. De brexit "maakt geen verschil voor ondernemers", zegt hij in een gesprek met de Britse zender ITV. "Ze zullen moeten werken in eender welke omstandigheden."

Andrew stichtte in 2014 Pitch @ Palace waarbij ondernemers hun ideeën kunnen voorstellen op St. James's Palace - een van de oudste paleizen van Londen - en de steun krijgen van investeerders. Volgens de prins leverde dat al 6.000 jobs op en hielp het initiatief 900 start-ups.

Emeritus-keizerin Michiko heeft hartziekte

In Japan heeft gewezen keizerin Michiko (84) onderzoeken laten uitvoeren in het ziekenhuis, nadat in haar bloed een te hoog gehalte aan een hormoon werd ontdekt. Dat verhoogt het risico op hartfalen. De diagnose? Michiko's tricuspidalisklep - een van de hartkleppen, tussen de rechterboezem en -kamer - sluit niet altijd even goed af.

De emeritus-keizerin merkte bij haar vaste ochtendwandelingen in het park rond het keizerlijke paleis dat ze kortademing was, ook haar hartslag bleek onregelmatig. Het hof laat weten dat Michiko stress in het dagelijkse leven moet mijden en dat ze medisch strikt opgevolgd zal worden.    

Emeritus-keizerin Michiko en haar man Akihito.

Meest gelezen