Vanaf volgend jaar kan speciale rechtbank grensoverschrijdend gedrag in de sport bestraffen

In de loop van volgend jaar komt er een speciale sportrechtbank in Vlaanderen. Die zal sancties kunnen opleggen aan trainers en leden van een sportclub of een sportfederatie in zaken van grensoverschrijdend gedrag binnen de sport. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad. Het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de sport is sterk gestegen. "En daarom moet streng opgetreden worden tegen misbruik", zegt de Vlaamse Sportfederatie.

De Vlaamse Sportfederatie, de koepel van sportclubs en -federaties in Vlaanderen, heeft het initiatief genomen om de speciale sportrechtbank op te richten. Twee jaar geleden had Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) al aangestuurd op een tuchtorgaan bij elke federatie, in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag. 

"Maar een eigen orgaan voor elke federatie apart is moeilijk haalbaar", zegt de Vlaamse Sportfederatie. "Zowel op het vlak van mankracht als op het vlak van expertise". Daarom komt er dus een overkoepelende rechtbank. Die zal trainers en leden van een sportvereniging of een federatie, kunnen schorsen, uitsluiten of beboeten.

"Als het gaat om ernstige feiten zal er natuurlijk ook steeds worden aangeraden om een klacht neer te leggen bij de politie", zegt Lode Grossen van de Vlaamse Sportfederatie. "Maar ondertussen moet een organisatie wel de nodige maatregelen kunnen nemen op een juridisch correcte manier."

Wanneer de rechtbank precies geïnstalleerd zal worden is nog niet duidelijk. Het is wel de bedoeling om ze samen met het Vlaams Doping Tribunaal onder één dak samen te brengen.

Meest gelezen