AFP or licensors

Verdachte van terreuraanslagen in Nieuw-Zeeland pleit onschuldig

De dader van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch, in Nieuw-Zeeland, pleit onschuldig. Dat heeft zijn advocaat bekendgemaakt. Nabestaanden van de slachtoffers reageren verontwaardigd.

Op 15 maart opende Brenton Tarrant (28) het vuur in twee moskeeën in de stad Christchurch. Op dat moment was het vrijdaggebed aan de gang. Hij had een camera bij zich waarmee hij zijn schietpartijen rechtstreeks uitzond op Facebook. Bij die aanslagen vielen 51 doden en raakten tientallen mensen gewond.

De Australiër had extremistische sympathieën en verwees in een manifest naar blanke overheersing. Hij wordt aangeklaagd voor de moord op 51 mensen, 40 moordpogingen en voor terrorisme. Hij was niet aanwezig op de zitting in Christchurch, maar volgde alles wel via een rechtstreekse videoverbinding vanuit de zwaarbeveiligde gevangenis waar hij momenteel vastzit.

Op de vorige zitting in april werd een psychologisch onderzoek bevolen om te bepalen of Tarrant kan terechtstaan. Uit de tests is gebleken dat hij geestelijk gezond is, het proces kan dus doorgaan. Vervolgens moest Tarrant antwoorden op de schuldvraag. Zijn advocaat Shane Tait zei dat zijn cliënt onschuldig pleit voor alle aanklachten. Tientallen overlevenden en nabestaanden van slachtoffers die de zitting bijwoonden, reageerden geschokt.

Het eigenlijke, inhoudelijke proces start in mei volgend jaar. Tarrant riskeert levenslange opsluiting.

Meest gelezen