Vlaming Bart Van Loo geeft "les" over de Bourgondiërs op Nederlandse televisie

Auteur Bart Van Loo is de enige Vlaming in de "Summerschools" van het populaire tv-programma "De wereld draait door". Hij legt er vanavond uit hoe goed de Bourgondiërs feestjes konden bouwen.

“Korte colleges van bevlogen sprekers”: zo noemt “De wereld draait door” de vier “Summerschools” die ze vanaf vanavond programmeren. De enige Vlaming in het gezelschap is Bart Van Loo, die hoge ogen gooit met zijn boek “De Bourgondiërs”. 

Enkele maanden geleden was Bart Van Loo al een “gewone” gast in het programma "De wereld draait door". In zijn zomerse “les” van een halfuurtje zal hij de nadruk leggen op de Bourgondische feesten. Van de regels voor een steekspel tot het menu van de banketten. “Party like it’s 1454,” luidt het bij “De wereld draait door”.

De uitzending is op donderdag 13 juni te zien op NPO1 (Nederland 1 dus) om 21u40. De andere gasten, de komende weken, zijn muzikant Waylon over country, Femke Van der Laan, weduwe van de Amsterdamse burgemeester Eberhard,  over rouw en verdriet en Diederik van Vleuten over de ontdekkingsreizen van zeevaarder James Cook.

Van “De Bourgondiërs” zijn intussen 75.000 exemplaren verkocht. Het vuistdikke boek vertelt zwierig over de late middeleeuwen in onze contreien. Behalve over oorlogen, hinderlagen en troonopvolgingskwesties - voor wie twijfelt of het nu Filips de Goede of de Schone of de Stoute was, bevat het boek gelukkig meerdere stambomen en tijdslijnen - schrijft Bart Van Loo ook lyrisch over de zeden en gewoonten van de Bourgondiërs. 

Hij besteedt veel aandacht aan de huwelijksfeesten en blijde intochten en ook aan de kunst. Bijzonder mooi is zijn beschrijving van de “pleurants”, de prachtige treurende beeldjes die bij het graf van Filips de Stoute in Dijon staan, gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer Claus Sluter. Enkele jaren geleden waren ze ook te zien in Brugge. Ook de ontstaansgeschiedenis van het Lam Gods van Hubert en Jan Van Eyck in Gent doet hij uit de doeken. En de lezer doet een hoop weetjes op: van de herkomst van het woord "talloor" tot de reden waarom er zo veel "Graaf Jansdijken" zijn.

Meest gelezen