AFP or licensors

Zoektocht naar slachtoffers Cypriotische seriemoordenaar afgelopen: ook zevende lichaam gevonden

In Cyprus is nu ook het lichaam van het zevende en jongste slachtoffer gevonden van een seriemoordenaar. Het gaat om een 6-jarig meisje. Daarmee komt een einde aan een zoektocht die twee maanden heeft geduurd.

Eind april bekende een 35-jarige legerkapitein dat hij de voorbije drie jaar vijf vrouwen en twee kleine meisjes had vermoord. De vrouwen waren allen buitenlandse huishoudhulpen, met wie hij in contact kwam via een datingsite. De twee meisjes waren de dochters van twee van de vrouwen.

De zaak kwam midden april aan het licht toen het lichaam van een 38-jarige Filipijnse vrouw bij toeval werd gevonden in een ondergelopen mijnschacht. De vrouw was al bijna een jaar vermist. De politie kwam de militair op het spoor, waarop hij de moorden bekende. De voorbije weken werden nog vijf andere lichamen gevonden. En gisteren werd dan uiteindelijk het lichaam van het zevende en jongste slachtoffer gevonden, op de bodem van een meer nabij de hoofdstad Nicosia. Het gaat om een 6-jarig meisje.

"Tijd dat Cyprus in de spiegel kijkt"

De seriemoorden veroorzaakten heel wat ophef in Cyprus. Volgens de BBC zou het om de eerste seriemoordenaar uit de geschiedenis van Cyprus gaan. De autoriteiten krijgen kritiek omdat ze onvoldoende in actie zouden zijn geschoten toen de vrouwen destijds voor het eerst als vermist waren opgegeven. "Daardoor heeft die seriemoordenaar zijn gang kunnen gaan", zegt correspondent Bruno Tersago. Zowel het hoofd van de politie als de minister van Justitie heeft intussen ontslag genomen.

De zaak bracht ook het lot van de veelal onderbetaalde al dan niet inwonende huishoudhulpen uit het buitenland in de aandacht. Vaak komen die huishoudhulpen uit Aziatische landen. "Ze worden heel vaak in heel slechte omstandigheden tewerkgesteld. Ze verdienen ongeveer 400 euro per maand en moeten vaak tot 15 uur per dag werken. Ze worden heel vaak ook seksueel geïntimideerd door hun werkgever en als ze daar een klacht voor indienen bij de politie worden ze vaak niet geloofd en weggelachen", zegt Tersago. "Dus het wordt nu eigenlijk een beetje tijd dat de Cypriotische samenleving in de spiegel kijkt en zich afvraagt hoe ze met deze mensen omgaat."

Meest gelezen