Video player inladen...

11 uur per week, zoveel gamen jongeren gemiddeld

Jongeren tussen 12 en 23 gamen gemiddeld 11 uur per week. Dat blijkt uit een rondvraag van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 jongeren. Volgens datzelfde onderzoek hebben zes op de tien jongeren fysieke klachten door het gamen. De helft voelt zich dan slecht in zijn vel. Toch concluderen de onderzoekers dat jongeren niet verslaafd zijn aan games. 

Gamen is ondertussen ingeburgerd bij onze jongeren. Zes op de tien jongeren gamen op hun smartphone of tablet en vier op de tien spelen weleens een spelletje op de pc of spelconsole. Alles bij elkaar gamen jongeren gemiddeld zo'n 11 uur per week. Volgens Elke Boudry van Mediawijs, dat is het Vlaams kenniscentrum voor mediawijsheid, valt het al bij al mee. "Als je 11 uur over een week spreidt, dan is dat iets meer dan één uur per dag. Als ze gamen om te ontspannen is dat oké. Vergeet niet dat jongeren dankzij games ook contacten leggen met anderen."     

Jongens gamen meer en langer dan meisjes

Als we kijken naar de verschillen tussen jongens en meisjes, dan zien we duidelijke verschillen. Zes op de tien jongens spelen spelletjes op een console of op de computer. Bij de meisjes is dat amper de helft: maar drie op de tien. In de rondvraag gaf een kwart van de jongens aan dat ze meer dan tien uur per week gamen.

Daartegenover gamet amper vijf procent van de meisjes meer dan tien uur. Niet dat de meisjes minder op hun smartphone zitten, want volgens de enquête zitten ze meer op sociale media. 

Volgens Boudry heeft het verschil te maken met het feit dat jongens meer op zoek gaan naar de avonturen binnen de games. "Veel games zijn strategisch en worden in groep gespeeld. Misschien hebben jongens daar meer nood aan dan meisjes." Wat Boudry ook opvalt is dat zowel jongens als meisjes gamen "om de tijd te verdrijven". Jongeren gamen ook om zich uit te leven en gaan op zoek naar de adrenaline en spanning van games.

Pijn aan de ogen

Maar games zijn niet onschuldig. Zes op de tien geven aan minstens één soort fysieke pijn te ervaren door het gamen. 28 procent van de jongeren die hebben deelgenomen aan de enquête heeft weleens pijn gehad aan de ogen.

23 procent zegt pijn te hebben aan de hals. Vermoedelijk zitten ze te lang aan het scherm gekluisterd. Daarnaast bevond meer dan de helft van de jongeren zich ooit al in een negatieve emotionele toestand door te gamen. Zij voelen dat ze uitgeput zijn of dat ze te veel gespeeld hebben.

Boudry vindt dat we die cijfers niet mogen negeren. Maar we mogen volgens haar het kind niet met het badwater weggooien.

"Gamen behoort tot de leefwereld van jongeren. Het is belangrijk dat ouders duidelijke afspraken maken. Gebruik vooral je gezond verstand. Als je het gevoel hebt dat je kind te veel gamet, mag je dat gerust aangeven. Het is niet omdat je het wereldje niet begrijpt dat je daarover geen duidelijke afspraken mag maken. Je kind is hoegenaamd niet verslaafd aan games als hij of zij één keer niet mee aan tafel wil komen."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen