“Deepfake” nieuws uit “Game of thrones”: Jon Snow verontschuldigt zich voor laatste seizoen

Er is een gemanipuleerde video opgedoken waarin hoofdpersonage Jon Snow zijn excuses aanbiedt voor de manier waarop “Game of thrones” geëindigd is.

“Deepfake” is een nieuwe trend, waarbij bestaand beeld- en geluidsmateriaal wordt aangepast, gemonteerd en gesynchroniseerd zodat het lijkt alsof mensen andere dingen doen en zeggen. Nu is op YouTube een video gepost over het veelbesproken slot van “Game of thrones”.

Jon Snow zegt in de video dat het hem spijt "dat kijkers hun tijd verspild hebben en dat we niets geleerd hebben van het einde van “Lost” (een andere tv-reeks waarvan het einde de mist in ging, red.). De fout met de koffiebeker die in beeld kwam, was daarbij vergeleken klein bier, aldus Jon Snow.  Het lijkt wel alsof het laatste seizoen "in zes dagen geschreven werd". Snow en andere personages steken daarna het script van het achtste seizoen van “Game of thrones” in brand.

De laatste zes afleveringen van “Game of thrones” lokten kritiek uit, omdat een aantal verhaallijnen te snel werden afgehaspeld, volgens sommigen. Er circuleerde zelfs een petitie om de scenario’s te herschrijven en alles over te doen.

"Deepfake" duikt op in grappige filmpjes, maar baart ook zorgen, want de technologie kan ook met minder goede bedoelingen gebruikt worden.

Eerder deze week was er plots een video met de baas van Facebook, Mark Zuckerberg, die opsneed over zijn machtspositie. Ook de topvrouw van de Amerikaanse Democraten Nancy Pelosi werd al het slachtoffer. VRT NWS maakte zelf een "deepfake" video waarin nieuwsanker Wim De Vilder Arabisch spreekt.

Meest gelezen