Ardooise boeren irrigeren akkers met gezuiverd afvalwater

In de regio rond Ardooie hoeven boeren bij droogte niet langer water uit waterlopen te pompen. Via het project F2AGRI van het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa), wordt gezuiverd afvalwater van een groenteverwerkend bedrijf via ondergrondse leidingen tot bij de landbouwers gebracht. "Dat geeft hen meer zekerheid in droge periodes", zegt projectcoördinator Charlotte Boeckaert.

Het ondergrondse leidingnetwerk is 24 kilometer lang en vertrekt aan het diepvriesgroentebedrijf Ardo. "Dat heeft een speciaal bekken gebouwd om zijn afvalwater op te vangen en te zuiveren", legt Boeckaert uit. "Van daar vertrekken buizen naar 150 verschillende afnamepunten. Landbouwers die lid zijn van de coöperatie, kunnen daar water afnemen."

Het project heet F2AGRI, wat staat voor "effluent to agriculture". Het wordt voor de helft gefinancierd met Europees geld, ook Vlaanderen en de provincie doen hun duit in het zakje. Unilever paste bij als private sponsor.

Donderdag werd de kraan opengedraaid en kon een West-Vlaamse bloemkoolboer als eerste zijn akker besproeien met het gezuiverde afvalwater.

Met het project wil Vlakwa anticiperen op de klimaatverandering en de land- en tuinbouwsector weerbaarder maken in periodes van droogte. "Er was veel interesse bij de boeren. De buizen liggen verspreid over 500 hectare landbouwgrond. Enkel in de buurt van grotere waterlopen waren er minder gegadigden."

Meest gelezen