Nicolas Maeterlinck

Welke plastic mag niet meer worden gebruikt op evenementen in Brussel-stad?

Het college van burgemeester en schepenen heeft een lijst goedgekeurd van plastic voorwerpen die niet meer mogen worden gebruikt op stadsevenementen. Niet alleen de verboden producten worden opgesomd, er worden ook alternatieven genoemd. Het verbod gaat in op 1 juli 2019.

Het vorige stadsbestuur keurde in september 2018 al een verbod op single-use plastics (plastic voor eenmalig gebruik dat je nadien weggooit, nvr) op stadsevenementen goed. De nieuwe meerderheid heeft nu de lijst concreet gemaakt.

Niet alleen de verboden producten worden opgesomd, er worden ook alternatieven genoemd. Plastic bekers, borden, rietjes, schaaltjes en bakjes kunnen worden vervangen door kartonnen bordjes, rietjes en bekers, herbruikbare plastic bekers of borden van suikerriet. Voor plastic bestek is bamboe of houten bestek een alternatief. Plastic ballonnen en ballonnenstokjes moeten vervangen worden door gelijkaardige producten die gecertificeerd 100 procent biologisch afbreekbaar zijn.

Er is ook een lijst met producten die best "zo weinig mogelijk" verspreid worden. Het gaat dan om plastic flessen, plastic kabelbinders, voorverpakte producten en sigarettenfilters. Metalen kabelbinders, herbruikbare drinkflessen en herbruikbare zakken zijn daar alternatieven.

Met deze lijst brengt de stad Brussel de bezoekers en organisatoren van de stadsevenementen op de hoogte van haar duurzame ambitie. "Die ambitie zit ook vervat in het nieuwe meerderheidsakkoord, door de hoofdstad dé pionier te maken op het vlak van zero waste", zegt schepen van Openbare Netheid Zoubida Jellab (Ecolo).

Het verbod gaat in op 1 juli 2019.

Meest gelezen