Videospeler inladen...

Brusselse regering krijgt vorm, Open VLD wil Franstalige liberalen alsnog aan boord tillen

In Brussel wil de PS aan de Franstalige kant inhoudelijke gesprekken starten voor een coalitie met Ecolo en DéFI. Dat hebben PS'ers Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort bekendgemaakt. DéFI en Ecolo gaan daarmee akkoord. De Vlaamse liberalen van Open VLD reageren "bezorgd", nu de Franstalige liberalen definitief uit de boot lijken te vallen. Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) vraagt "bedenktijd" voor de formateurs. 

In Brussel verloopt de regeringsvorming op een speciale manier: eerst spreken de Nederlandstalige en Franstalige partijen apart af met wie ze willen besturen. Die twee groepen vormen dan samen de nieuwe Brusselse regering.

Vijf dagen na de verkiezingen maakte Groen als grootste Nederlandstalige partij in Brussel al bekend dat ze met Open VLD en One.Brussels (SP.A) in zee willen gaan. De PS kiest er nu voor om samen met de groenen van Ecolo en de federalisten van DéFI een coalitie te vormen.

Die samenstelling was te verwachten, nadat de christendemocraten van CDH hadden aangegeven dat ze voor de oppositie kiezen. DéFI was bovendien de grote steun van de PS in de Brusselse regering, toen de CDH die probeerde op te blazen. 

DéFi-voorzitter Olivier Maingain reageerde alvast positief op de uitnodiging tot onderhandelingen. "We hebben positief geantwoord. Ik verheug me erop dat we kunnen uitkijken naar een stabiele meerderheid zonder N-VA en zonder PVDA", zo verklaarde Maingain. En intussen heeft de achterban van Ecolo ook het licht op groen gezet.

Volgende week wordt een basistekst opgesteld met voorstellen voor een bestuursakkoord. De echte onderhandelingen starten op 24 juni. Bij de formatie zal Rudi Vervoort (PS) de formateursrol aan Franstalige kant op zich nemen. Elke Van den Brandt (Groen) doet dat voor de Nederlandstalige zijde. Volgens Vervoort is het mogelijk om op 21 juli een Brusselse regering op de been te brengen. 

Zusters

Open VLD had graag gehad dat hun Franstalige zusterpartij MR kon meebesturen, maar dat voorstel hebben de initiatiefnemers aan Franstalige zijde (de PS) dus niet gevolgd. Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) vraagt daarom dat de formateurs bedenktijd nemen om de MR toch in de regering te kunnen betrekken.

Een gelijkaardig signaal geeft Sven Gatz (Open VLD). Gatz is nu nog Vlaams minister voor Cultuur, maar werd ook verkozen in Brussel. Hij waarschuwt dat een Brusselse regering zonder MR de vorming van nieuwe regeringen op "andere niveaus" kan "bemoeilijken". "Niemand moet zeggen met wie we samen moeten gaan", reageert Laurette Onkelinx (PS). 

In deze opstelling van Groen, Open VLD en One.Brussels (SP.A) - PS, Ecolo en DéFI worden de christendemocraten in beide taalgroepen uit de meerderheid geduwd. De CD&V belandt daardoor voor het eerst in de oppositie in Brussel. 

Bekijk hier nog eens de zetelverdeling in het Brussels Parlement, en welke coalities daardoor mogelijk zijn: 

Bekijk hieronder onze collega Bart Verhulst uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen