Open VLD en CD&V niet enthousiast over voorstel Paul Magnette (PS) voor noodregering
Open VLD en CD&V zijn niet enthousiast over het voorstel van de PS om voor één jaar een noodregering te vormen op het federale niveau. Gisteren lanceerde PS-kopstuk Paul Magnette het voorstel om de huidige regering - zonder de N-VA- uit te breiden met socialisten en groenen. "Compleet naast de kwestie", zegt Gwendolyn Rutten van Open VLD. CD&V-voorzitter Wouter Beke roept de PS en de N-VA op om eerst zelf te proberen om een regering te vormen. "Dit is een coup tegen de Vlaamse democratie", zegt Barbara Pas van Vlaams Belang simpelweg.
Het voorstel van de PS om een noodregering te vormen op het federale niveau kan op weinig animo rekenen bij de Vlaamse partijen. Open VLD, die samen met CD&V, SP.A en Groen de Vlaamse kiezers in zo'n regering zou vertegenwoordigen, noemt het scenario "compleet naast de kwestie". "Het heeft zelfs geen zin om er maar commentaar op te geven", tweet voorzitster Gwendolyn Rutten.
"Ik heb de PS op één dag tijd al drie keer iets anders horen zeggen", reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke in "De ochtend". Hij is vooral niet te vinden over de communicatie van de PS in de media. Gisteren leek voorzitter Elio Di Rupo 's ochtends de deur op een kier te zetten om met de N-VA te besturen, maar een uur later stuurt hij die communicatie via Twitter bij: "Wij wensen niet met N-VA te besturen", klonk het. 's Avonds kwam Paul Magnette met zijn voorstel voor een noodregering in "Terzake".
De PS en de N-VA zijn de grootste fracties in de Kamer. Zij dragen dan ook de eerste verantwoordelijkheid om mee een regering mogelijk te maken
Zo'n "noodregering" is niet het scenario waar de federale informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) op aansturen, maakt Beke duidelijk. De informateurs hopen nog steeds dat de PS en de N-VA samen rond de tafel kunnen.
"De PS en de N-VA zijn de grootste fracties in de Kamer. Zij dragen dan ook de eerste verantwoordelijkheid om mee een regering mogelijk te maken", zegt Beke. "Ik zou iedereen aanraden om het werk van de informateurs niet te bemoeilijken." Hetzelfde horen we bij Meyrem Almaci, voorzitster van Groen. "Laat de informateurs hun werk doen", schrijft Almaci op Twitter. Volgende week maandag brengen Reynders en Vande Lanotte opnieuw verslag uit van hun gesprekken met de verschillende partijen.
Vlaams Belang ziet het voorstel van de PS simpelweg als een "coup tegen de Vlaamse democratie". De noodregering van Magnette - een "linkse belasting- en immigratieregering" volgens Vlaams Belang - heeft geen meerderheid aan Vlaamse kant en daarom geen "democratisch draagvlak", zegt de partij. “Een Belgische regering zonder Vlaamse meerderheid zullen wij bekampen van de kust tot in de Voerstreek”, zegt Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang).
Vlaamse formatie
Ook in Vlaanderen wordt er gesproken over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Daar doet het scenario de ronde om een rechtse minderheidsregering op de been te brengen, met de N-VA en Vlaams Belang. Zij hebben samen geen meerderheid in het Vlaams Parlement, en Open VLD en CD&V herhalen dat ze niet met Vlaams Belang willen besturen. Rutten (Open VLD) noemt dat "naast de kwestie" en Beke (CD&V) ziet "geen convergenties tussen de fundamenten van het programma van CD&V en Vlaams Belang."
Een andere mogelijkheid is dat N-VA samen met een tweede partij een regering vormt, die dan gedoogsteun krijgt van Vlaams Belang in het Vlaams Parlement. Dat wil zeggen dat Vlaams Belang mee zou stemmen met die partijen in het parlement, maar geen ministers krijgt in de regering. Maar ook dat scenario sluiten Open VLD en CD&V uit. "Ik denk dat je daar niet de beste regering mee op de been kan brengen", zegt Wouter Beke (CD&V).
Bekijk hieronder onze collega Bart Verhulst uit "Het Journaal":
