Videospeler inladen...

Dochter en kleindochter dragen nu nog gevolgen van DES-medicatie die grootmoeder tijdens zwangerschap nam

Tot eind jaren 70 kregen zwangere Belgische vrouwen het hormoon DES voorgeschreven om miskramen te voorkomen, maar dat product veroorzaakt afwijkingen en ernstige problemen die ook bij latere generaties nog te merken zijn. Drie generaties vrouwen getuigen in "Terzake" over de impact op hun leven. "Ik maak me zorgen over de toekomst, vooral naar kanker toe."

Lutgard kreeg na twee miskramen DES voorgeschreven, Diethylstilbestrol zoals het officieel heet. Het werd aanzien als een wondermiddel om miskramen te voorkomen, maar had erg kwalijke gevolgen. Haar dochter Marianne sukkelt al jaren met haar gezondheid en kampt met hormonale problemen. Ze kon nooit echt de vinger leggen op de exacte oorzaak tot bleek dat haar moeder DES genomen had tijdens de zwangerschap.

Mijn menstruatie is heel laat op gang gekomen. Ik ben ook heel vroeg in de menopauze gegaan, ik was 38 jaar

"Ik heb een lage immuniteit, al van kinds af aan", zegt Marianne in "Terzake". "Mijn menstruatie is heel laat op gang gekomen. Ik ben ook heel vroeg in de menopauze gegaan, ik was 38 jaar. Ik had een heel kleine baarmoeder." Die misvorming aan de baarmoeder is maar een van de vele aandoeningen. Vaak zijn er afwijkingen aan de geslachtsorganen, ook bij jongens.

Daarnaast zijn er nog de vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen die kunnen leiden tot vroeggeboorte. Dat was het geval bij Anneke, de dochter van Marianne. "Zij is op 26 weken geboren", vertelt Marianne. "Ze is slechtziend en heeft Asperger." Toen haar grootmoeder en moeder kwamen met de uitleg over DES, deed dat meteen bij Anneke een belletje rinkelen. "Toen vielen alle puzzelstukjes op hun plaats", vertelt Anneke.

Verhoogd risico op kanker

België telt naar schatting 60.000 à 100.000 DES-slachtoffers. Toch blijft het schandaal in ons land vaak onbekend. Dat is nefast, want DES-slachtoffers hebben een verhoogd risico op borstkanker of kanker van de voortplantingsorganen. Een juiste screening is dus enorm belangrijk.

"Het is een ander onderzoek, er worden andere cellen onderzocht", zegt Marianne. "Als je er niet speciaal om vraagt, gaan ze geen extra testen doen", zegt haar dochter Anneke. "Ik maak me toch zorgen over de toekomst vooral naar kanker toe", besluit Marianne.

In tegenstelling tot de buurlanden hinkt België achterop wat de opvolging van DES-slachtoffers betreft. In Nederland is er een schadefonds en ook Frankrijk erkent de slachtoffers. Maar niet in België. "Het is de moeite om het eens onder de loep te nemen", vertelt Lutgard. "Misschien komen er nog meer mensen naar boven die er ook last mee hebben gehad."

Bekijk hieronder de getuigenissen:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het studiogesprek met Petra De Sutter, hoogleraar gynaecologie en Europarlementslid voor Groen, in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen