Eerste Arabische Netflix-reeks meteen onder vuur door "ongepaste" scènes

Streamingdienst Netflix heeft gisteren de eerste originele Arabische reeks 'Jinn' gelanceerd, weliswaar met een valse noot. De reeks, die zich in Jordanië afspeelt, veroorzaakt lokaal veel ophef omdat sommige scènes "ongepast" zouden zijn voor het Jordaanse publiek. Het Openbaar Ministerie in Jordanië heeft gevraagd om de streaming van 'Jinn' onmiddellijk te stoppen.

'Jinn' (ook djinn geschreven) is een Arabisch woord dat verwijst naar een bovennatuurlijk wezen, dat vaak vermeld wordt in de islamitische en Arabische literatuur. De djinn is ook meteen het centrale thema van de Netflix-serie. In de reeks ontdekken tieners zo'n 'Jinn' in de beroemde historische stad Petra. Ze proberen dat wezen tegen te houden om de wereld te vernietigen. Tot zover is het fictie. Maar het verhaal bevat ook zoenscènes en scheldwoorden, die niet meteen in de smaak vallen bij vele kijkers en de officiële instanties.

De ophef gaat niet meteen over de inhoud want in Jordanië, net als in de rest van de Arabische wereld, kijkt men vaak naar westerse films en series die allerlei "hete" scénes en scheldwoorden bevatten. Alleen krijgt de kijker nu hetzelfde te zien en te horen in zijn eigen taal, iets waar de Arabische wereld en zeker Jordanië nog niet mee vertrouwd is.

Jordanië is lang niet het meest conservatieve land van de Arabische wereld, maar de burgers houden wel grotendeels vast aan vele traditionele gedragscodes. Dat Jordaanse tieners "zomaar" zoenen of schelden op tv vinden de tegenstanders onaanvaardbaar. De overheidsinstantie in Jordanië die verantwoordelijk is voor het controleren van de media-inhoud neemt in een mededeling afstand van de reeks: "We kunnen enkel producties controleren die bedoeld zijn voor de lokale tv-zenders. We hebben geen vat op internet-reeksen."

Toch krijgt de crew van 'Jinn' ook steun op de sociale media. "We moeten trots zijn dat de eerste Arabische Netflix-serie uit Jordanië komt", klinkt het. De Midden-Oosten-afdeling van Netflix heeft dan weer gereageerd op de aantijgingen: "We volgen met veel spijt de pesterijen tegen de acteurs en het personeel van de reeks 'Jinn'. We zullen deze pijnlijke beschuldigingen niet tolereren. Ons doel blijft het aanbieden van diverse en inclusieve content. Verder werken we voortdurend aan een veilige omgeving voor alle liefhebbers van films en series."

Meest gelezen