Gasthuis Gevangenis: jonge moeders opgesloten in ziekenhuis omdat ze rekening niet kunnen betalen

Carl Theunis trok voor Vranckx & de Nomaden naar Congo. Daar houden ziekenhuizen mensen vast die hun rekening niet kunnen betalen. Ook pas bevallen moeders zitten soms maanden of jaren gevangen in het ziekenhuis. In de meeste gevallen gaat het over moeders die complicaties ondervinden tijdens hun bevalling. Bij een keizersnede loopt de rekening op van 30 tot 300 euro, zo’n drie keer het gemiddelde maandloon in Congo.

Als je in Congo al niet sterft op het kraambed, word je opgesloten omdat je de rekening niet kan betalen.

De hele praktijk gaat natuurlijk in tegen de rechten van de mens en de Congolese grondwet, maar dat belet geen enkel ziekenhuis om openlijk potentiële wanbetalers vast te houden.  Nadine Mambweni zat bijna een jaar vast in de kraamafdeling van het Bondeko ziekenhuis in Kinshasa. Bovendien verloor ze tijdens de ingreep haar baby en bleef ze met lege handen achter.  “Ik voelde me net in een gevangenis, ver van mijn andere kinderen. Het deed me zoveel pijn wanneer ik andere moeders met hun baby zag.”

Lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

“Als je in Congo al niet sterft tijdens de bevalling, dan sluiten ze je op omdat je de rekening niet kan betalen.” zegt Grâce Mbongi. Ze is de hoofredactrice van een magazine en komt op voor de rechten van de opgesloten moeders en hun kinderen. Ze organiseert allerhande evenementen om geld in te zamelen om deze vrouwen vrij te kopen. 

Videospeler inladen...

 “Onze patiënten betalen niet en als ze vertrekken, stelen ze zelfs het beddengoed,” klaagt zuster Bienvenue, de directrice van een katholiek ziekenhuis. “We hebben schulden omdat veel patiënten vertrekken zonder te betalen. Ze zeggen dat ze zullen terugkomen om te betalen, maar we zien ze nooit meer terug”

Videospeler inladen...

Bijna elk ziekenhuis in Kinshasa, institutioneel of confessioneel, bezondigt zich aan deze praktijk. Maar in een land met een zwakke en door corruptie aangetaste overheid, zijn deze ziekenhuizen dan ook volledig op zichzelf aangewezen voor hun financiering. 

Bekijk hieronder de volledige reportage:

Videospeler inladen...

Een reportage van Carl Theunis © 2019 

Met steun van het Fonds Pascal Decroos en Free Press Unlimited

Meest gelezen