FOTO: Jürgen Eeckhout

E17 opnieuw open in Lokeren en in Beervelde na dag vol ongevallen

Na Lokeren is de E17 nu ook volledig open in Beervelde. Gedurende de hele dag waren er grote verkeersproblemen in de richting van Gent. Die lijken nu volledig opgelost te zijn. Vanmorgen vroeg gebeurden er twee ongevallen in de buurt van de werkzaamheden tussen Zwijnaarde en Destelbergen. Het verkeer moet er over versmalde rijstroken rijden. De snelweg was er urenlang versperd. 

In Beervelde hadden de hulpdiensten vanmiddag de handen vol aan het takelen van verschillende voertuigen. Het takelen verliep er moeizaam, want een vrachtwagen was geladen met plantaardige vetzuren. Het zijn vloeibare vetzuren die niet giftig zijn.  Door het kantelen was er een klein lek ontstaan. Het wegdek is nu gereinigd en dus kan de E17 opnieuw opengesteld worden. 

Bij dit ongeval raakten drie vrachtwagens, een bestelwagen en een personenauto betrokken. Twee bestuurders waren gewond, maar ze verkeren niet in levensgevaar. 

Op de E17 richting Gent gebeurden vanochtend twee ongevallen in Beervelde en Lokeren. Op het traject zijn vandaag ook wegwerkzaamheden gestart, waardoor het verkeer over versmalde rijstroken moet. 

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Video player inladen...

Er stonden vanmiddag nog lange files tussen Antwerpen en Gent. Ook tijdens de avondspits was er nog de nodige hinder door de werkzaamheden. Het Vlaams Verkeerscentrum meldt inmiddels dat de hinder opgelost is, al zal het verkeer gedeeltelijk verstoord worden de komende dagen door de werkzaamheden.

Werkzaamheden gingen vandaag van start

Het Agentschap Wegen en Verkeer is druk in de weer met een inhaaloperatie om het wegdek van de E40 en de E17 in Oost-Vlaanderen te herstellen. In de afgelopen jaren werden al grote stukken van die snelwegen gerenoveerd. Maar veel automobilisten voelen tijdens hun rit aan den lijve dat de E17 bij Gent er nog redelijk slecht aan toe is. Grootste zorgenkind is het viaduct van Gentbrugge. Dat is Vlaanderens beroemdste “brokkelbrug”. Het viaduct zal in 2020 en 2021 een erg grondige opknapbeurt krijgen. De werkzaamheden die maandag starten gaan dus over het stuk van de E17 tussen Zwijnaarde en Gentbrugge, in aanloop naar en voorbij het viaduct.

Wat gebeurt er precies?

Er komt in totaal 8 kilometer nieuw asfalt, in beide richtingen. Ook de afritten van UZ Gent krijgen een nieuw wegdek. De werkzaamheden verlopen in verschillende fasen. Het eerste traject dat vanaf vandaag aan de beurt komt, is de E17 richting Antwerpen tussen het einde van het viaduct van Gentbrugge tot voorbij Destelbergen. Het verkeer moet dan over twee versmalde rijstroken. Maar ook de aansluitingen naar de R4 richting haven en Merelbeke gaan dicht. Je moet dan doorrijden tot Beervelde en daar omkeren. Het kaartje laat zien hoe. Deze fase duurt ongeveer tien dagen.

Wat moet ik verwachten?

Het wordt voor weggebruikers echt géén pretje. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt uitdrukkelijk voor zware verkeersproblemen. De smalle rijstroken vanaf Gentbrugge zullen natuurlijk files op de E17 veroorzaken. Die kunnen aangroeien tot in De Pinte. Omdat de pendelaars en vrachtwagenchauffeurs naar de haven vanuit de rijrichting Kortrijk niet meer naar de R4 kunnen, moeten ze keren via de af- en oprit in Beervelde. Ook daar kan je dus problemen verwachten.

Pendelaars die hun voorzorgen nemen, zullen vanaf Zwijnaarde omrijden via Merelbeke en dan naar de R4 doorreizen. Op dat knooppunt zal het dus drukker dan gebruikelijk zijn. Tot slot zullen gps-systemen en allerlei verkeersapps weggebruikers vanuit Zwijnaarde via de B401 ook naar de Gentse stadsring sturen. De files naar de Dampoort kunnen nog langer worden.

Hoe gaat het verder?

Daarna gaat het met de werkzaamheden tot eind augustus stap voor stap verder, eerst richting Antwerpen, daarna richting Kortrijk. Regelmatig zijn er ook afritten en aansluitingen tussen snelwegen dicht. Dat betekent dus omrijden.

Op de website van het Agentschap Wegen en verkeer vind je het hele overzicht.

Meest gelezen